Latvijas interesēs – konstruktīva Brexit sarunu norise

(08.02.2017.)
Galerija

Latvijas, tāpat kā visas Eiropas Savienības un arī Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes, interesēs ir konstruktīva Brexit sarunu norise, nesabojājot savstarpējās attiecības. Par to bija vienisprātis klātesošie Saeimas Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas kopsēdē, kas bija veltīta Brexit un kurā deputāti diskutēja ar Apvienotās Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Sāru Kouliju (Sarah Cowley).

“Latvija respektē Apvienotās Karalistes pilsoņu referendumā pausto izvēli par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības. Patlaban ir būtiski vienoties par abu pušu sadarbību pēc Brexit, maksimāli ievērojot iesaistīto intereses. Ir skaidrs, ka šķiršanās būs sāpīga, taču ir svarīgi, lai tā ir konstruktīva un vērsta uz sadarbību ilgtermiņā,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Apvienotās Karalistes pilsoņu lēmuma par valsts izstāšanos no ES galvenie iemesli ir samilzušās migrācijas problēmas un vēlme pilnībā atgūt varu pār savu valsti, deputātiem sacīja vēstniece, kura vienlaikus kliedēja publiski izskanējušās spekulācijas par iespēju rīkot atkārtotu referendumu, uzsverot – tāda nebūs. Taču pēc izstāšanās sarunu noslēguma Apvienotās Karalistes parlamentam būs jābalso par sarunās panākto vienošanos, apstiprināja vēstniece.

Tajā pašā laikā S.Koulija stingri uzsvēra savas valsts nostāju – Apvienotā Karaliste izstāsies no ES, taču tā nevēlas saraut saites ar Eiropu un saviem partneriem Eiropā. Viņa akcentēja savas valsts premjerministres Terēzas Mērijas Mejas (Theresa Mary May) pausto – Apvienotā Karaliste vēlas izstāties no vienotā tirgus, jo pretējā gadījumā tai būtu jāturpina īstenot četru brīvību princips; tāpat Apvienotās Karalistes interesēs ir iespējami ātra vienošanās ar ES par pilsoņu turpmāko statusu, kā arī Apvienotā Karaliste vēlas redzēt spēcīgu ES un turpināt sadarbību, tostarp drošības un aizsardzības jomā.

S.Koulija sacīja, ka Lielbritānija vēlas noslēgt tirdzniecības līgumus ar katru no ES valstīm, turklāt paveikt to līdz pilnīgai Brexit īstenošanai, lai uzņēmēji bez problēmām varētu turpināt strādāt.

Atbildot uz deputātu jautājumiem saistībā ar Skotijas vēlmi palikt ES, vēstniece sacīja, ka Brexit sarunās Apvienotā Karaliste centīsies panākt vienošanos, kas izdevīga visām valsts daļām, tostarp Skotijai. Tāpat vēstniece sacīja, ka Apvienotā Karaliste ir apņēmusies neatjaunot robežkontroli ar Īriju, tajā skaitā starp Ziemeļīriju un Īrijas dienvidu daļu.

S.Koulija sacīja, ka Apvienotajā Karalistē plānots pieņemt likumu, kas noteic, ka ES tiesiskais regulējums spēku nezaudē, izņemot attiecībā uz migrāciju un muitu. Apvienotā Karaliste pārskatīs visus aptuveni 700 likumus, ko tā pārņēmusi no ES, taču patlaban nav skaidrs, cik no tiem būs jāgroza, jo tas atkarīgs no Brexit sarunās panāktā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī