Saeimas priekšsēdētāja: Katiņu un Liteni mēs nekad neaizmirsīsim

(02.02.2017.)
VideoGalerija

Latviju un Poliju saista līdzīga vēsturiskā pieredze – 1940.gada Katiņas slaktiņam sekoja Litenes traģēdija 1941.gadā. Savas vēstures apzināšana un izpratne mums ļauj būt gudrākiem. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, ceturtdien, 2.februārī, kopā ar Polijas Seima priekšsēdētāju Mareku Kuhciņski (Marek Kuchciński) Latvijas Kara muzejā atklājot izstādi “Viņus nošāva ar šāvienu pakausī. Katiņas slaktiņš”, kuru veidojis Polijas Katiņas muzejs.

“Diemžēl arī šobrīd tiek rupji pārkāptas starptautiskās tiesības. Tas notiek tepat Eiropā un kaimiņos. Cilvēka dzīvībai vairs nav vērtības. Mums ir jādara viss, kas mūsu spēkos, lai agresorus apturētu, lai vēsture neatkārtotos,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Latvijas un Polijas galvenā prioritāte ir drošība un aizsardzība. “Baltijas valstu un Polijas sadarbība aizsardzības jomā ir ciešāka nekā jebkad. NATO stiprina reālu klātbūtni mūsu reģionā. Mūsu sadarbība kļūs tikai aktīvāka,” teica Saeimas priekšsēdētāja un akcentēja, ka vienlaikus aizsardzībai ir jābūt visas sabiedrības prioritātei.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi novērtēja abu valstu vēsturnieku darbu, lai Katiņas un Litenes notikumus nostiprinātu Eiropas vēsturiskajā atmiņā. “Tagad Latvija un Polija ir neatkarīgas valstis. Mēs par savu neatkarību pastāvēsim.”

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157677731496972
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt