Ināra Mūrniece: maksātnespējas procesa tiesiskuma atslēga ir administratoru profesionalitāte un godaprāts

(27.01.2017.)
VideoGalerija

Latvija jau labu laiku strādā pie maksātnespējas procesa sakārtošanas, tomēr aizvien ir gadījumi, kas liecina par kreditora vai parādnieka tiesību aizskārumu. Tas skaidri apliecina – vēl svarīgāks par kvalitatīvu maksātnespējas procesa normatīvo regulējumu ir procesa administratoru godaprāts un profesionalitāte. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, piektdien, 27.janvārī, Saeimas namā atklājot diskusiju “Maksātnespējas režīms Latvijas tiesiskajā regulējumā – no ieguldījumu kavēkļa uz optimālu darbību”. To organizē Saeimas Eiropas lietu komisija.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka janvāra sākumā spēkā stājās aizvadītā gada nogalē Saeimas pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā, kas paredz būtiskas izmaiņas administratoru uzraudzības sistēmā, stiprinot valsts lomu. Tas ir tikai pirmais, taču ļoti būtisks panākums darāmo darbu sarakstā.

I.Mūrniece arī uzsvēra, ka jaunā administratoru uzraudzības sistēma ir nozīmīgs solis ceļā uz tādu maksātnespējas tiesisko regulējumu, kas rada drošību gan kreditoriem, gan parādniekiem, tādējādi Latvijas uzņēmējdarbības vidi darot drošāku un pievilcīgāku, tostarp ārvalstu investīcijām.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš diskusijas atklāšanā uzsvēra Eiropas valstu kopīgās problēmas maksātnespējas jomā, norādot, ka Eiropas Savienība strādā pie vienota regulējuma maksātnespējas procesu pilnveidošanai.

Kā būtiskākos izaicinājumus viņš minēja nepietiekamu aktīvu atgūšanu, sadarbības problēmas starp Eiropas Savienības valstu administratoriem un tiesām, kā arī grūtības noteikt parādnieka galveno interešu centru.

Latvija jau ir veikusi daļu no mājasdarba, stiprinot maksātnespējas administratoru uzraudzību. Vienlaikus kā būtiskākos turpmākos uzdevumus G.Bērziņš minēja administratoru tirgus liberalizāciju, maksātnespējas procesa ilguma samazināšanu, savlaicīgu maksātnespējas procesu uzsākšanu, kā arī atgūto aktīvu īpatsvara palielināšanu.

Viens no iemesliem, kāpēc Eiropas lietu komisija organizēja šīsdienas konferenci, ir solījums Eiropas Komisijas viceprezidentam Valdim Dombrovskim strādāt ar jomām, kas kavē sekmīgu Latvijas tautsaimniecības attīstību un līdz ar to spēju konkurēt. Nesakārtots maksātnespējas process ir viena no tām.

Pasaulē patlaban ir daudz izaicinājumu, un vienīgais, kas spēj noturēt valsts stabilitāti, ir iekšējais spēks, kura pamatā ir spēja konkurēt un pārliecība, ka ir sakārtotas tādas jomas kā izglītība, veselība un tiesiskums, sacīja L.Čigāne.

Viņa arī vērsa uzmanību, ka jau vairākus gadus uz maksātnespējas jomas sakārtošanu mūs mudina Eiropas Savienības Padome savās rekomendācijās.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157676029769433
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt