Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentārieši vizītē ASV saņem stingru atbalstu Baltijas drošībai

(08.12.2016.)

“Amerikas Savienoto Valstu (ASV) senatoru galvenais vēstījums - Latvijai, Lietuvai un Igaunijai nav pamata satraukumam par NATO saistību nepildīšanu no sabiedroto puses. Šī bija vēsturiska tikšanās Senātā, kurā piedalījās astoņi procenti no visiem senatoriem. Tik augsta senatoru pārstāvība sarunā ar Baltijas valstu parlamentāriešiem apliecina – mēs esam stratēģiskie partneri,” uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš. 

Baltijas valstu parlamentu delegācijas patlaban kopīgā vizītē uzturas Vašingtonā, ASV. Tā ir pirmā Baltijas parlamentāriešu vizīte Vašingtonā pēc novembrī notikušajām ASV Valsts prezidenta vēlēšanām. Tikšanās ar senatoriem notika ASV Senāta vairākuma līdera senatora Miča Makonela (Mitch McConnell) vadībā. 

Tiekoties ar ASV Pārstāvju palātas amatpersonām, saņēmām tikai atbalstošus vārdus Baltijai un atzinību par jau sasniegto ceļā uz finansējumu aizsardzībai divu procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta 2018.gadā, akcentē O.Ē.Kalniņš. 

Pārrunājot NATO Varšavas samita lēmumu par pastāvīgu alianses spēku klātbūtni Baltijā un Polijā izpildi, Latvijas delegācija informēja ASV kolēģus, ka notiek aktīvs darbs - mūsu valstī tiek veidota Kanādas vadītā daudznacionālā bataljona kaujas grupa. 

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Baltijas parlamentāriešu vizīti vērtē kā ļoti veiksmīgu. Viens no veiksmes faktoriem – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentāriešu vienotā izpratne un skaidrie vēstījumi. 

Latvijas rosinātās triju Baltijas valstu parlamentāriešu vizītes Vašingtonā ietvaros deputāti tikās ar Senāta vairākuma līderi senatoru M.Makonelu un Senāta vadošajiem senatoriem, Senāta Ārlietu komisijas priekšsēdētāju senatoru Bobu Korkeru (Bob Corker) un līdzpriekšsēdētāju senatoru Benu Kardinu (Ben Cardin), kā arī Senāta Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētāju senatoru Džonu Makeinu (John McCain) un komitejas senatoriem. Kopumā Baltijas delegācija tikās ar 16 senatoriem. 

Tāpat deputāti tikās ar Pārstāvju palātas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Edu Roisu (Ed Royce), komisijas līdzpriekšsēdētāju Eliotu Engelu (Eliot Engel) un komisijas kongresmeņiem, kā arī apakškomisiju vadītājiem. 

Vizītes ietvaros deputāti tikās ar ASV Kongresa Pārstāvju palātas Baltijas valstu atbalsta grupas līdzpriekšsēdētājiem Dž.Šimkusu (J.Shimkus) un grupas kongresmeņiem. Vašingtonā Baltijas valstu delegācijas tikās arī ar Eiropas Politikas analīzes centra pārstāvjiem un piedalījās diskusijā ar ekspertiem par Transatlantisko sadarbību, Baltijas reģiona drošību un NATO jautājumiem domnīcā “The Heritage Foundation”, kā arī apaļā galda ekspertu diskusijā domnīcā “The Atlantic Council”. 

Baltijas valstu parlamentu delegācijas no 6. līdz 8.decembrim kopīgā vizītē uzturas Vašingtonā, ASV. Saeimas delegāciju vada O.Ē.Kalniņš, un tās sastāvā ir Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols, komisijas sekretārs Sergejs Potapkins, komisijas deputāts Artis Rasmanis, kā arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputāts Mārtiņš Bondars.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā