Gundars Daudze ar Baltkrievijas parlamenta vicespīkeri pārrunā iespējas paplašināt ekonomisko sadarbību

(27.10.2016.)

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, uzturoties darba vizītē Šveices pilsētā Ženēvā, 26.oktobrī tikās ar Baltkrievijas parlamenta augšpalātas - Republikas Padomes - priekšsēdētāja vietnieci Mariannu Ščotkinu. 

Puses vienojās attīstīt parlamentāro sadarbību un bija vienisprātis, ka stūrakmens veiksmīgam dialogam ir gan Latvijā, gan Baltkrievijā izveidotās deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentu. 

G.Daudze apliecināja Latvijas atbalstu un aicināja Baltkrieviju turpināt iesākto darbu, lai iegūtu novērotāja statusu Baltijas jūras parlamentārajā konferencē (BJPK). Baltkrievija savu pieteikumu BJPK ir iesniegusi jau 2012.gadā, un Latvija, kas bija BJPK prezidējošā valsts līdz šī gada augusta beigām, to aktualizēja savas prezidentūras laikā. Gala lēmumu par statusa piešķiršanu Baltkrievijai plānots pieņemt 2017.gadā septembrī Hamburgā pašreizējās prezidentūras ietvaros. 

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja arī ekonomiskās sadarbības perspektīvas – iespējas palielināt Latvijas pārtikas produkcijas (īpaši zivju izstrādājumu) eksportu uz Baltkrieviju, kā arī veicināt Baltkrievijas dzelzceļa tranzītkravu plūsmu caur Latviju. G.Daudze apliecināja Latvijas interesi sadarbībai Ķīnas kravu piesaistē, īpaši ņemot vērā Ķīnas apjomīgā investīciju projekta – industriālā parka “Lielais akmens” - īstenošanu Baltkrievijā. Šajā kontekstā M.Sčotkina pauda gandarījumu par iespēju Baltkrievijai novērotāja statusā piedalīties 16+1 premjerministru sanāksmē Rīgā šī gada novembra sākumā.

Sarunas noslēgumā vicespīkeri apmainījās ar ielūgumiem, lai aktivizētu divpusējos parlamentāros un ekonomiskos sakarus starp abām kaimiņvalstīm.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt