Saeimas namā atklāj Baltijas Asamblejas 25.gadskārtai veltītu izstādi

(27.10.2016.)

Saeimas namā ceturtdien, 27.oktobrī, atklāta Baltijas Asamblejas (BA) 25.gadskārtai veltīta izstāde, kas vēsta par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcijas vēsturi un nozīmīgākajām sadarbības jomām.

Kopīgi strādājot, baltieši ir spēcīgāki un varošāki, atklājot izstādi, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un sveica Baltijas Asambleju 25.gadadienā: „Baltijas Asambleja ir lieliski apliecinājusi, ka kopā mēs – latvieši, lietuvieši un igauņi – esam spēks, ar kuru rēķinās arī pārējā pasaulē.”

I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka mūsdienās BA spējusi sadarbību ievirzīt izteikti praktiskā gultnē, un kā pozitīvus piemērus izcēla pārrobežu sadarbību, robežapsardzi, kopīgu iepirkumu veikšanu, apmācības un transporta infrastruktūras projektus.

Klātesošos uzrunāja arī BA prezidents un BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, uzsverot, ka BA kalpo kā sava veida tilts starp Eiropas austrumiem, rietumiem un ziemeļiem, skaidrojot citu valstu parlamentāriešiem to, kas notiek Austrumeiropā, sevišķi Baltkrievijā, Krievijā un Ukrainā. Kā uzsvēra BA prezidents, tā ir BA misija, uz ko apzināti iets pēdējo gadu laikā ciešā sadarbībā ar Saeimas priekšsēdētāju un citu Baltijas valstu parlamentu spīkeriem.

Ekspozīcija vēsta par BA pirmsākumiem, kas saistīti ar Atmodas laiku, BA darbības pamatiem, kā arī Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbību drošības, enerģētikas, transporta, izglītības, zinātnes, kultūras un citās jomās. Informatīvajā ekspozīcijā tāpat izcelta BA loma starptautiskajā arēnā, kā arī nozīmīgākie panākumi.

Ekspozīcijas atklāšana ievada BA 35.sesiju, kas 27. un 28.oktobrī notiek Rīgā. Sesijā deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas diskutē par tādiem jautājumiem kā migrācija un Eiropas Savienības ārējās robežas apsardzība, demogrāfiskā situācija Baltijas valstīs, kā arī reģionālās transporta infrastruktūras attīstība, īpašu uzmanību veltot Rail Baltica projektam.


Informācija par BA:
Latvija 2016.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Fotogrāfijas no izstādes atklāšanas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157674338239022
Video: https://www.youtube.com/watch?v=lN8Rm_me5UY
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem