Deputāti skatīs Satversmes normas par Valsts prezidenta pilnvarām likumdošanas jomā

(24.10.2016.)

Otrdien, 25.oktobrī, uz kārtējo sēdi sanāks Saeimas Juridiskās komisijas deputātu darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai. 

“Šajā sēdē skatīsim Valsts prezidenta pienākumus likumdošanas procesā. Laika ziņā tas ir sakritis ar prezidenta rosinājumiem uzlabot likumu trešo lasījumu kultūru un paplašināt anotāciju sagatavotāju loku un saturu. Jāsaka, ka tas nav Saeimas “atbildes gājiens”, ar kuru parlaments mēģinātu ķerties klāt paša prezidenta funkcijām. Pie šī jautājuma nonācām, secīgi skatot konstitūcijas pantus, kas skar Valsts prezidenta pilnvaras,” norāda darba grupas vadītājs Ringolds Balodis. 

Patlaban darba kārtībā ir Satversmes 47.pants, kas nosaka Valsts prezidenta likuma ierosināšanas tiesības. Papildus tam darba grupa aplūkos arī pārējos Satversmes pantus, kuros ietvertas Valsts prezidenta pilnvaras likumdošanas jomā, kā arī likumdošanas kvalitāti. Deputāti otrdien plānojuši uzklausīt bijušos Valsts prezidentus, viņu padomniekus juridiskajos jautājumos, kā arī jomas labākos ekspertus. Dalību 25.oktobra sēdē apstiprinājuši bijušie Valsts prezidenti Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers, kā arī virkne izcilāko konstitucionālo tiesību ekspertu, tostarp Edgars Pastars, Reinis Bērziņš, Ineta Ziemele, Sanita Osipova, Jānis Lazdiņš, Gvido Zemribo un Laila Medina. 

Sēdes norisei tiešraidē varēs sekot Saeimas mājaslapā. 

Juridiskās komisijas deputātu darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai izveidota 2015.gada 17.februārī. Tajā no katras 12.Saeimas frakcijas deleģēts viens pārstāvis. Līdz šim notikušas jau sešas deputātu darba grupas sēdes, kurās veikta Latvijas pamatlikuma normu, kas attiecas uz Valsts prezidentu, analīze. Darba grupas darbu iecerēts noslēgt ar starptautisku zinātnisku konferenci, kuru rīkotu Latvijas Universitāte, Latvijas Republikas Saeima, Latvijas Zinātņu akadēmija un Tiesību zinātņu pētniecības institūts. 

Darba grupas sēde otrdien, 25.oktobrī, notiks Saeimas nama Sarkanajā zālē Jēkaba ielā 11, un tā sāksies pulksten 15.00. 

Papildu informācija par darba grupu Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt