Lolita Čigāne: startup jomas attīstība Latvijā atspēko stereotipu par latvieti kā darba ņēmēju

(24.10.2016.)
VideoGalerija

Statistika liecina, ka uz Baltijas un Skandināvijas valstu fona startup jeb jaunuzņēmumu jomā Latvija izskatās ļoti labi. Tas atspēko stereotipu par latvieti kā darba ņēmēju bez uzņēmējdarbības dziņas. To uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, pirmdien, 24.oktobrī, Saeimā atklājot komisijas organizēto diskusiju “Startup jeb iesācējuzņēmumi – panākumu atslēga Latvijas konkurētspējai Eiropā?”.

Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi startup jomu regulējošu likuma projektu, ar kuru iecerēts atvieglot šo uzņēmumu nodokļu nomaksas nosacījumus un pārskatīt vīzu režīmu uzņēmumu piesaistītajiem ārvalstu ekspertiem.

Likumprojekts jau ir nonācis Saeimā, un šodienas diskusija ir ievads gaidāmajām diskusijām atbildīgajā komisijā un parlamentā kopumā. L.Čigāne sacīja – ir skaidrs, ka šī likuma pieņemšana neatrisinās visus uzņēmējdarbības vides jautājumus, taču likumprojekta izstrādāšana tik īsā laikā apliecina, ka valsts startup jomā redz potenciālu. Turklāt paredzams, ka jaunais nozares regulējums uzlabos Latvijas konkurētspēju, noturēs talantus mūsu valstī un veicinās uzņēmējdarbību.

Eiropas lietu komisijas vadītāja sacīja, ka šīsdienas diskusija Saeimā apliecina – likumdevējs ir gatavs atbalstīt jaunuzņēmumus.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens norādīja, ka Latvijas kaimiņvalstis un arī citas valstis jau ir pamanījušas Latvijas darbu pie startup likumprojekta un interesējas par regulējama ieviešanu praksē. Viņš arī sacīja – ja Saeima likumu pieņems, Latvija būs pirmā valsts Eiropas Savienībā, kurā ieviests regulējums jaunuzņēmumiem.

Diskusijas pirmajā sesijā uzmanības centrā bija jautājums, vai startup likuma projekts būtu efektīvs atbalsta mehānisms iesācējuzņēmumiem. Savukārt otrā sesija ir veltīta tam, kā radīt pozitīvu un izaugsmi veicinošu uzņēmējdarbības vidi digitālajiem iesācējuzņēmumiem.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157675630340825
Video: https://www.youtube.com/watch?v=9TiOUrWFjy0
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem