Administratīvos sodus pielāgos jaunā tabakas aprites likuma normām

(05.10.2016.)

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 5.oktobrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas saistītas ar jaunā tabakas aprites likuma prasībām.

Likumprojekts paredz noteikt administratīvo atbildību arī par smēķēšanu citu personu klātbūtnē, ko kodekss līdz šim neparedzēja. Saskaņā ar jauno tabakas aprites likumu smēķēt aizliegts bērnu un grūtnieču klātbūtnē, kā arī jebkurā citā publiskā vietā citas personas klātbūtnē, ja šī persona pret to iebilst. Arī par šādu smēķēšanas ierobežojumu pārkāpšanu varēs piemērot naudas sodu līdz 15 eiro apmērā.

Paredzēts noteikt atbildību par augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu pārdošanu nepilngadīgajiem. Par to paredzēts tāds pats sods kā par tabakas izstrādājumu pārdošanu - no 280 līdz 350 eiro pārdevējam un no 700 līdz 1400 eiro uzņēmumam.

Sods turpmāk paredzēts arī par tabakas un elektronisko cigarešu pirkšanu un pārdošanu internetā, kas saskaņā ar jauno tabakas aprites likumu ir aizliegts. Naudas sods būs robežās no 7 līdz 210 eiro fiziskām personām un no 15 līdz 700 eiro juridiskām personām, paredzot iespēju šīs preces konfiscēt.

Likumprojekts paredz arī sodu par tādu cigarešu iepakojuma vienību laišanu tirgū, kurās ir mazāk par 20 cigaretēm. Tāpat paredzēta atbildība par jaunu tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu un elektronisko cigarešu laišanu tirgū, neziņojot par to atbildīgajai institūcijai.

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā trīs lasījumos vēl jāskata Saeimā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī