Lolita Čigāne: dzelzceļa projekts “Rail Baltica” ir gadsimta ieguvums Latvijas ekonomikai

(30.09.2016.)

Ātrgaitas dzelzceļa projekts “Rail Baltica”, kas Baltijas valstis savienos ar Rietumeiropu, ir gadsimta ieguvums Latvijas ekonomikai, taču svarīgs arī no reģiona saliedētības un drošības viedokļa. To uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne pēc deputātu tikšanās ar kopuzņēmuma “RB Rail” valdes priekšsēdētāja Baibu Rubesu.

“Šodien deputāti guva pārliecību, ka “Rail Baltica” vilciens ir izkustējies. Vienošanās starp trim Baltijas valstīm par būtiskiem projekta īstenošanas nosacījumiem ir panākta, un visas iesaistītās puses šodien paraksta dokumentus. Šī ir liela diena Baltijas valstu kopīgajā vēsturē,” sacīja komisijas vadītāja. 

L.Čigāne uzsvēra, ka Baltijas vēsturē šis ir pirmais šāda mēroga transporta infrastruktūras projekts, kurā iesaistītas visas trīs valstis. Līdztekus ekonomiskajiem ieguvumiem šis ir nozīmīgs apliecinājums arī Baltijas valstu vienotībai – ne tikai vārdos, bet arī darbos. Par spīti atšķirīgām interesēm un iepriekšējām domstarpībām Latvija, Lietuva un Igaunija tomēr spēj kopīgi pieņemt reģionam nozīmīgus lēmumus,” pauda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Par šī dzelzceļa projekta ekonomiskajiem ieguvumiem nav šaubu, ņemot vērā vērienīgo ES puses līdzfinansējumu – līdz pat 85 procentiem no izmaksām. Vienlaikus “RB Rail” vadītāja B.Rubesa deputātiem norādīja, ka Eiropas Komisija ļoti rūpīgi sekos līdzi projekta realizācijai, jo tas parādīs, kā Baltijas valstis spēs atrast kopīgu valodu. 

Komisijas priekšsēdētāja L.Čigāne uzsver, ka “Rail Baltica” ir ārkārtīgi nepieciešams mūsu transporta infrastruktūras attīstībai, jo mazina Baltijas reģiona izolētību: “Šādi mēs integrējamies Eiropas Savienībā, un tas ir arī mūsu ekonomiskās drošības jautājums. Dzelzceļa savienojums ar mūsu nozīmīgākajiem eksporta tirgiem ir nenovērtējams laikā, kad sarūk Krievijas kravu apgrozījums Latvijas ostās.” 

Kopš dzelzceļa projekta “Rail Baltica” pirmsākumiem Saeimas Eiropas lietu komisija rūpīgi sekojusi līdzi tā attīstībai, tostarp nākot klajā ar paziņojumiem un aicinājumiem projekta īstenošanas atbalstam. 

Vienošanās par dzelzceļa "Rail Baltica" projekta finansēšanas un izpildes nosacījumu līgumu starp trim Baltijas valstīm panākta šī gada 7.septembrī Briselē. 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā