Deputāti vēlas pārliecināties, ka “Rail Baltica” projekts vairs nav apdraudēts; iztaujās kopuzņēmuma vadību

(29.09.2016.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti piektdien, 30.septembrī, sanāks uz sēdi, lai atbildīgās amatpersonas iztaujātu par aktuālo situāciju dzelzceļa projekta “Rail Baltica” attīstībā.

“Par spīti iepriekšējām domstarpībām Baltijas valstis tomēr ir spējušas rast kompromisu, lai reģionam tik nozīmīgais projekts varētu virzīties uz priekšu. Vienošanos par projekta iepirkumu modeli un atbildību sadali Latvija, Lietuva un Igaunija panāca 7.septembrī Briselē kopuzņēmuma “RB Rail” padomes sēdē. Vēlamies noskaidrot, kādi ir turpmākie soļi projekta attīstībā un vai patlaban var droši apgalvot, ka projekta īstenošana vairs nav apdraudēta,” norāda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. 

L.Čigāne vērš uzmanību, ka komisijas sēde notiks projektam vēsturiskā dienā – 30.septembrī -, kas ir pēdējais termiņš, lai iesaistītās puses parakstītu līgumu par projekta finansēšanas un īstenošanas modeli. 

Komisijas sēdē aicināti piedalīties Satiksmes ministrijas pārstāvji un uzņēmuma “RB Rail” valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Baltijas valstu un Polijas parlamentārieši konsekventi pauduši skaidru un vienotu atbalstu dzelzceļa savienojuma ar Rietumeiropu izbūvei. Pēdējais apliecinājums tam ir četru valstu parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītāju šī gada 19.septembrī pieņemtais kopīgais paziņojums, kurā politiķi pauž atbalstu Rail Baltica projektam un aicina atbildīgās puses stingri ievērot projekta termiņus, lai nezaudētu tam paredzēto Eiropas Savienības finansējumu. Paziņojumā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas parlamentārieši norāda, ka tas ir gadsimta nozīmīgākais projekts Baltijā un dzelzceļa attīstība ir arīdzan Baltijas valstu nacionālās drošības jautājums. 

Eiropas lietu komisijas sēde notiks piektdien, 30.septembrī, plkst. 9.00 Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 10/12, 409.telpā. 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt