Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalsta kopbraukšanas pakalpojumu regulējuma izveidi

(28.09.2016.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti pēc plašas diskusijas trešdien, 28.septembrī, balsojumā konceptuāli atbalstīja Autopārvadājumu likuma grozījumus, kas paredz pasažieru pārvadājumiem ieviest regulējumu kopbraukšanas pakalpojumu jomā. Deputāti šodien vienojās ar šiem grozījumiem strādāt darba grupā, jo likumprojekts būtiski jāpilnveido, savukārt priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam atvēlēt pusotru mēnesi.

Likumprojekta autori norāda, ka Latvijā patlaban nav regulējuma tādiem pakalpojumiem, kas atbilst dalīšanās ekonomikas principiem, taču plašās tehnoloģiju iespējas ļāvušas attīstīties virknei platformu, savedot kopā iespējamos pārvadātājus ar potenciālajiem pasažieriem un nodrošinot transporta tīklu. Likuma grozījumu autori šodien sēdē sacīja, ka kopbraukšanas regulējums nav domāts, lai grautu taksometru nozari un regulēto tirgu pasažieru pārvadāšanai, bet gan samazināt automašīnu skaitu, piemēram, intensīvas satiksmes apstākļos. Kopbraukšanas pakalpojumu sistēma būtu jāveido tā, lai tā spētu darboties blakus jau pašreizējām sistēmām, veicinot konkurenci un pakalpojumu iespēju apjomu.

Līdz ar likuma grozījumiem cita starpā ir nepieciešams veicināt bezskaidras naudas norēķinus, tādējādi nodrošinot caurskatāmu finanšu plūsmu starp pakalpojumu saņēmēju un sniedzēju, atvieglojot nodokļu iekasēšanu valsts budžetā, kā arī palīdzot mazināt pelēkās ekonomikas īpatsvaru, kāds patlaban ir transporta nozarē, norādīts likuma grozījumu anotācijā.

Kopbraukšana likumprojektā definēta kā pasažieru pārvadājumu pakalpojums par atlīdzību, un to sniedz pārvadātājs, kas izmanto transporta tīkla platformu un kas nav reģistrējies kā taksometru pakalpojumu sniedzējs. Šādi pakalpojumi būtu pieejami tiešsaistes platformās, piemēram, izmantojot mobilo telefonu automašīnas izsaukšanai.

Kopbraukšanas pakalpojumus varēs sniegt jebkurš autovadītājs, kurš būs reģistrēts kā šāda pakalpojuma sniedzējs transporta tīkla platformā, kuru uztur licencēts transporta tīkla operators, paredz likuma grozījumi. Šāda pakalpojuma sniedzējam būs jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātājam vai saimnieciskās darbības veicējam. Valdībai būs jānosaka minimālās prasības kopbraukšanas pakalpojumu sniedzējiem un transporta tīkla operatoriem.

Likumprojektā paredzēts, ka par kopbraukšanas tarifiem pasažieri jāinformē pirms pakalpojuma sniegšanas. Šāds pakalpojums tiks uzsākts brīdī, kad pārvadātājs attiecīgajā platformā akceptē pakalpojuma pieprasījumu un beigsies brīdī, kad pasažieris tiek izlaists tā norādītajā galamērķī.

Jau daudzus gadus ar dažādu tehnoloģiju un saziņas līdzekļu starpniecību tiek organizēti kopīgi braucieni ar mērķi samazināt brauciena izmaksas, kā arī, lai nokļūtu vietās, kur cits transports nekursē vai kursē reti. Dažādi pētījumi Eiropā ir apliecinājuši, ka dalīšanās ekonomika jeb, kad privātpersonas atļauj citiem uz laiku izmantot savas preces vai pakalpojumus, izmantojot dažādas sadarbības platformas, sniedz būtisku labumu sabiedrībai un tautsaimniecībai, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumi Autopārvadājumu likumā trīs lasījumos vēl jāatbalsta Saeimai.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā