Baltijas jūras reģiona pārstāvji Rīgā spriedīs par izglītības un darbaspēka kvalitātes veicināšanu

(24.08.2016.)

No 28. līdz 30.augustam Rīgā notiks 25.Baltijas jūras parlamentārā konference (BJPK), kurā galvenā uzmanība tiks veltīta jautājumam par augstas kvalitātes izglītību un darbaspēku kā būtisku nosacījumu Baltijas jūras reģiona valstu nākotnes attīstībai.

„Kopā ar kolēģiem no citām Baltijas jūras reģiona valstīm dalīsimies pieredzē un spriedīsim par ciešāku izglītības un darba tirgus sasaisti, kā arī meklēsim ciešākas reģiona sadarbības iespējas,” uzsver BJPK prezidents un Baltijas Asamblejas (BA) prezidents Jānis Vucāns.

Izglītības un darba tirgus sasaiste ir viens no būtiskākajiem tematiem, kam Latvija kā BJPK prezidējošā valsts pievērsusi pastiprinātu uzmanību, akcentē J.Vucāns, paužot prieku par iespēju Rīgā uzņemt reģiona valstu pārstāvjus tieši tagad, atzīmējot Baltijas jūras reģiona parlamentu sadarbības 25.gadskārtu.

Svētdien darbu uzsāks BJPK Redakcijas komiteja un Pastāvīgā komiteja, taču konferences oficiālā atklāšana notiks pirmdien, 29.augustā, pulksten 9.30 Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā, Rīgā, Jelgavas ielā 1. Konferenci atklās BJPK prezidents J.Vucāns un BJPK viceprezidente Karola Veita (Carola Veit). Klātesošos uzrunās arī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Pasākumā līdz ar citiem ekspertiem un ziņotājiem piedalīsies arī Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, bijušais Eiropas Savienības komisārs un Dānijas valdības ministrs Pouls Nīlsens (Poul Nielson), Melnās jūras reģiona ekonomiskās sadarbības organizācijas parlamentārās asamblejas (PABSEC) priekšsēdētāja un Serbijas Nacionālās asamblejas priekšsēdētāja Maja Gojkoviča (Maja Gojković), Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, kā arī citi.

Pirmā konferences sesija būs veltīta valstu sadarbībai Baltijas jūras reģionā. Otrajā sesijā 25.BJPK konferences dalībnieki spriedīs par izglītības un darba tirgus sasaisti konkurētspējas stiprināšanai Baltijas jūras reģionā. Šajā sesijā plānots diskutēt par darba tirgus vajadzību noteikšanu, tendenču prognozēšanas instrumentiem, kā arī profesionālo un pieaugušo izglītību. Tāpat uzmanības lokā būs jautājumi par sadarbību augstākās izglītības sektorā un darba vidē balstītu mācību ieviešanu.

Pirmdien paredzēta arī svinīgā sesija „Baltijas jūras parlamentārā sadarbība: vakar, šodien, rīt”, atzīmējot BJPK 25.gadskārtu.

Savukārt otrdien, 30.augustā, notiks 25.BJPK konferences trešā sesija „Nodarbinātības iespēju īstenošana – darbaspēka mobilitātes uzlabošana un jauniešu bezdarba mazināšana”. Šajā sesijā klātesošie diskutēs arī par migrācijas aspektu un urbanizācijas ietekmi uz nodarbinātību.

Pasākuma noslēgumā plānots pieņemt konferences rezolūciju. Tā kā pasākums iezīmē arī Latvijas BJPK prezidentūras noslēgumu, prezidentūra tiks nodota tālāk Hamburgas reģionālajam parlamentam Vācijā. 

BJPK ir 1991.gadā dibināts Baltijas jūras reģiona valstu parlamentāriešu forums, kurā darbojas pārstāvji no Dānijas, Igaunijas, Islandes, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas. BJPK strādā parlamentārieši no 11 nacionālajiem parlamentiem, 11 reģionālajiem parlamentiem un piecām reģiona parlamentārajām organizācijām. Saeima šajā forumā ir iesaistījusies kopš tā pirmsākumiem, un to pārstāv BA Latvijas delegācija.

 

Konferences programma

Mediju ievērībai:
TV un foto iespēja pasākuma laikā. Pasākuma atspoguļošanai nepieciešama speciālā akreditācija, ko var pieteikt, rakstot Saeimas Preses dienestam uz e-pastu prese@saeima.lv vai zvanot 67087266, līdz piektdienai, 26.augustam, plkst.12.00.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā