Mandātu komisija skata kolektīvo iesniegumu par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos

(05.07.2016.)

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien, 5.jūlijā, sāka skatīt Saeimai iesniegto kolektīvo iesniegumu par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos.

Skatot šo iniciatīvu, deputāti uzklausīja iesnieguma autorus, kā arī nolēma turpināt to vērtēt, uz sēdi aicinot atbildīgo institūciju pārstāvjus.

Patlaban valsts jau nodrošina bezmaksas ēdināšanu skolās pirmo četru klašu audzēkņiem, to pamatojot ar rūpēm par bērnu veselību, un būtu loģiski, ka arī pirmsskolas vecuma bērniem tiktu nodrošināta ēdināšana izglītības iestādēs, šodienas komisijas sēdē akcentēja kolektīvā iesnieguma autori. Vēl viens no autoru argumentiem – bezmaksas ēdināšana pirmsskolas izglītības iestādēs ļautu palaist vairāk bērnu bērnudārzos, savukārt vecākus mudinātu ātrāk atgriezties darbā.

Iniciatīvas autori arī sacīja, ka jau patlaban vairākas pašvaldības nodrošina bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos, tomēr šis jautājums būtu jāregulē valsts līmenī. 

Šī gada 3.jūnijā Saeimā tika iesniegta 10 515 pilsoņu parakstīta iniciatīva „Par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos”.

Saeimas kārtības rullis iedzīvotājiem paredz iespēju vērsties parlamentā ar vismaz 10 000 pilsoņu parakstītu iesniegumu. Kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt