Saeima likumā nostiprinās Otrā pasaules kara dalībnieka statusu

(16.06.2016.)

Saeima ceturtdien, 16.jūnijā, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas nosaka Otrā pasaules kara dalībnieka statusu un tā piešķiršanas kārtību. 

„Kopš Otrā pasaules kara sākuma pagājuši jau gandrīz 80 gadi, un ir pēdējais laiks nolikt pie malas sakaitētās vēsturiskās emocijas. Mūsu mērķis ir nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret kara dalībniekiem neatkarīgi no viņu piederības kādai no karojošajām pusēm, tādā veidā rosinot sabiedrības saliedētību,” iepriekš sacīja par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne. 

Latvijā līdz šim Otrā pasaules kara dalībnieka statuss nav nostiprināts normatīvajos aktos, taču ar jauno likumprojektu to iecerēts mainīt. Likumprojekts paredz par Otrā pasaules kara dalībniekiem atzīt tos Latvijas pilsoņus, kuri bija Latvijas pilsoņi jau 1940.gada 17.jūnijā – Latvijas Republikas okupācijas dienā – un laikā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1945.gada 2.septembrim jebkuras valsts regulāro militāro vienību sastāvā piedalījās bruņotā cīņā pret Padomju Savienības vai nacistiskās Vācijas un tās sabiedroto militārajiem formējumiem. 

Likumprojektā noteikta kārtība, kādā persona var iegūt Otrā pasaules kara dalībnieka statusu. Tāpat tajā norādīts, ka par Otrā pasaules kara dalībniekiem nevar atzīt personas, kuras sodītas par smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem un nav reabilitētas. 

Otrā pasaules kara dalībniekiem paredzēts izsniegt noteikta parauga apliecību un krūšu nozīmi. Pašvaldība būs tiesīga lemt par sociālajām garantijām kara dalībniekiem un sava budžeta ietvaros piešķirt viņiem atvieglojumus pašvaldību nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā. 

Lai likumprojekts „Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu” stātos spēkā, tas Saeimā jāizskata vēl divos lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem