Saeima ratificē OECD pievienošanās līgumu

(16.06.2016.)

Saeima ceturtdien, 16.jūnijā, pieņēma likumu “Par 1960.gada 14.decembra Konvenciju par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju un Līgumu par Latvijas Republikas pievienošanās Konvencijai par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju nosacījumiem”, tādējādi ratificējot līgumu, ar kuru Latvija pievienojas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD).

“Līdz ar pievienošanos OECD Latvija ir pilnīgi atgriezusies rietumu starptautiskajās organizācijās, raidot nepārprotamu signālu investoriem – mūsu valsts uzņēmējdarbības un tiesiskā vide atbilst augsta līmeņa standartiem,” uzsver Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Viņa akcentē, ka arī Saeima sniegusi būtisku ieguldījumu Latvijas ceļā uz dalību OECD, veicot izmaiņas daudzos likumos, lai nodrošinātu atbilstību augstajiem OECD standartiem. 

Vienlaikus I.Mūrniece uzsver, ka Latvijas kļūšana par OECD dalībvalsti nav pievienošanās sarunu procesā veikto reformu noslēgums. Tā ir katalizators strukturālo reformu turpināšanai, tostarp korporatīvās pārvaldības, veselības un izglītības jomā, kā arī cīņā pret korupciju.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš uzsver: “Šis ir vēsturisks Saeimas lēmums, jo līdz ar pievienošanos OECD, kas ir viena no pasaulē prestižākajām institūcijām, Latvija iekļaujas pasaules attīstītāko valstu pulkā.” Viņš arī norāda, ka pievienošanās sarunas likušas Latvijai ievērojami ātrāk paveikt darbus, kuri mūsu valstij būtu jāpaveic jebkurā gadījumā.

OECD ir unikāls forums un globāli atzīts ekspertīzes centrs, kas dalībvalstīm dod iespēju efektīvi risināt tām interesējošos jautājumus dažādās nozarēs, izstrādājot starptautiskas vadlīnijas un standartus ar mērķi veicināt ilgtspējīgu attīstību un rast atbildes uz globāliem izaicinājumiem. Organizācijas misija ir veidot un popularizēt reformas, kas uzlabo iedzīvotāju dzīves līmeni un sociālekonomiskos apstākļus, kā arī ekonomikas konkurētspēju, teikts likumprojekta anotācijā.

Latvijas dalība OECD sniegs starptautisku kvalitātes zīmogu, apliecinot Latvijas atbilstību augstākajiem standartiem uzņēmējdarbībā, finanšu un starptautiskajos darījumos, korporatīvajā pārvaldībā, korupcijas apkarošanā un citās jomās. OECD nozaru politiku un reformu izvērtējumi, kā arī uz pierādījumiem balstītas rekomendācijas Latvijas sabiedrībai svarīgos jautājumos sniegs iespēju uzlabot valsts pārvaldes efektivitāti, valsts konkurētspēju un iedzīvotāju labklājības līmeni, norādīts anotācijā.

Latvija ir OECD 35.dalībvalsts. Mūsu valsts vēlmi pievienoties šai organizācijai izteica 1996.gadā. Latvijas iestāšanās OECD jau ilgu laiku bijusi viena no Latvijas valdības prioritātēm.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā