Saeima ratificē nolīgumu par padziļinātu partnerību un sadarbību starp ES un Kazahstānu

(09.06.2016.)

Saeima ceturtdien, 9.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par Padziļinātu partnerības un sadarbības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Kazahstānas Republiku, no otras puses", tādējādi ratificējot 2015.gada 21.decembrī parakstīto nolīgumu. 

„Sadarbība ar Centrālāzijas valstīm ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm. Uzskatu, ka ne tikai Latvijai, bet arī Eiropas Savienībai šis ir reģions ar lielu ekonomiskās sadarbības potenciālu. Kazahstāna mūsu valstij ir nozīmīgs sadarbības partneris šajā reģionā, un esmu gandarīts, ka tieši Latvijas prezidentūras laikā pastiprināta uzmanība tika veltīta Eiropas Savienības Centrālāzijas stratēģijas pārskatīšanai, veicinot izpratni par attiecību ar Kazahstānu nozīmīgumu,” uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš. 

Ņemot vērā abu valstu ciešās attiecības, ir simboliski, ka Latvija būs pirmā no Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas ratificēs šo līgumu, norāda ārlietu komisijas vadītājs.   

Savukārt Kazahstāna ir pirmā Centrālāzijas valsts, kas ar ES noslēgusi nolīgumu par padziļinātu partnerību un sadarbību. 

Līdz ar nolīguma ratifikāciju visās ES dalībvalstīs un ES Padomē būs izveidots mūsdienīgs tiesiskais ietvars ES un Kazahstānas attiecībām. Tas sekmēs Kazahstānas tuvināšanos ES un sniegs iespēju veicināt Latvijas un Kazahstānas sadarbību ekonomikā, tostarp investīciju jomā. 

Nolīgums attiecas uz pušu politisko dialogu, kā arī uz sadarbību tādās jomās kā, piemēram, tirdzniecība, drošība, migrācija, finanses un tieslietas. 

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas. Nolīgumā paredzēto saistību izpildi koordinēs Ārlietu ministrija.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā