Saeima skatīs likuma grozījumus hipotekāro kredītņēmēju tiesību aizsardzības pilnveidošanai

(25.05.2016.)

Saeima ceturtdien, 25.maijā, otrajā lasījumā skatīs grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz stiprināt patērētāju aizsardzību, tostarp ieviestu jaunas prasības kredītu devējiem un šo jomu uzraugošajām iestādēm. 

Otrajā lasījumā deputāti skatīs arī Civilprocesa likuma grozījumus, kas nepieciešami, lai varētu samazināt civillietu izskatīšanas termiņus kasācijas instancē, grozījumus Repatriācijas likumā, kas paredz mainīt patlaban noteikto paaudžu ierobežojumu, lai repatrianta statusu varētu iegūt plašāks cilvēku loks, un izmaiņas likumā, lai ārvalstniekiem ar latvisku izcelsmi atvieglotu pilsonības reģistrāciju. 

Izskatīšanai otrajā lasījumā sagatavoti arī grozījumi Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas paredz visiem reklāmas veidiem noteikt vienādus nosacījumus priekšvēlēšanu aģitācijai publiskās vietās. 

Tāpat otrajā lasījumā Saeima lems par izmaiņām aviācijas likumā. Tie paredz, ka Latvijas armija drīkstēs nosēdināt vai iznīcināt bezpilota lidaparātus pie militārajiem objektiem vai to tuvumā. 

Pirmajā lasījumā parlaments rīt lems par padziļinātā partnerības nolīguma ratificēšanu starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un Kazahstānu. Plānots, ka nolīguma ratificēšana sekmēs šīs valsts tuvināšanos ES un veicinās Latvijas un Kazahstānas sadarbību ekonomikā, tostarp investīciju jomā. 

Lai nepieļautu finanšu sistēmas izmantošanu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai vai terorisma finansēšanai, Saeima galīgajā lasījumā rītdien lems par likuma grozījumiem, kas paredz pasākumus finanšu sektora stiprināšanai. 

Rītdienas sēdes darba kārtībā ir iekļauti arī vairāki likumprojekti, kurus plānots nodot izskatīšanai Saeimas komisijās. To vidū likumprojekts, kas paredz noteikt kriminālprocesā un administratīvo pārkāpumu lietvedībā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanas tiesisko pamatu, kaitējuma atlīdzinājuma veidus un apmēra noteikšanas nosacījumus, kā arī kārtību, kādā tiek nodrošinātas Satversmē garantētās tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu par zaudējumu, tostarp morālo kaitējumu. 

Vēl Saeima lems, vai izskatīšanai komisijās nodot Militārpersonu izdienas pensiju likuma grozījumus, lai varētu motivēt karavīrus maksimāli ilgi turpināt profesionālo dienestu un atgriezties tajā arī pēc atvaļināšanās. 

Tāpat Saeimas sēdē deputāti lems, vai komisijās skatīt ierosinājumu nodrošināt sociālo palīdzību Latvijas valsts piederīgajiem, kuri neatkarīgi no viņu piederības kādai no karojošajām pusēm cīnījušies Otrajā pasaules karā. 

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nolēmusi lūgt Saeimu izslēgt no rītdienas sēdes darba kārtības grozījumus Kredītiestāžu likumā un tos parlamentā izskatīt 2.jūnijā. 

Saeimas 26.maija sēdes darba kārtībā ir 27 jautājumi. 

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.  

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

 

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde