Konferencē Saeimā diskutē par Baltijas reģiona drošību: aktualitātēm un turpmākajiem soļiem

(13.05.2016.)

Saeimas namā piektdien, 13.maijā, norisinājās augsta līmeņa konference „Baltijas reģiona drošība: aktualitātes un turpmākie soļi”, un tās uzmanības lokā bijā jautājumi par mediju stiprināšanu, hibrīdapdraudējumu novēršanu un NATO un Eiropas Savienības (ES) stratēģiskā kursa maiņu.

Baltijas Asamblejas (BA) un Baltijas Ministru padomes rīkoto konferenci atklāja BA prezidents Jānis Vucāns, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Ministru prezidents Māris Kučinskis.

„Pēdējo gadu notikumi Eiropā un pārējā pasaulē nesuši daudz izaicinājumu, uz ko mēs nedrīkstam pievērt acis. Reģiona drošības veicināšanai svarīga ir koordinēta un saliedēta rīcība, tādēļ jo būtiskāk ir sēsties pie kopīga diskusiju galda un meklēt efektīvākos risinājumus, kā rīkoties,” pirms konferences uzsvēra BA prezidents J.Vucāns.

Konferences pirmajā sesijā tās dalībnieki diskutēja par mediju telpas stiprināšanu Baltijas valstīs, reģionā un visā pasaulē, uzsverot neatkarīgus, spēcīgus plašsaziņas līdzekļus un drošību kā savstarpēji cieši saistītus jautājumus.

Otrajā daļā konferences dalībnieki sprieda par to, kā cīnīties ar dažādiem mūsdienu kara jeb hibrīdkara aspektiem, sekmīgi atvairīt hibrīdapdraudējumus un palielināt valstu un sabiedrības spējas tiem pretoties. Īpaša uzmanība tika pievērsta valstu parlamentu spējai stāties pretim hibrīdapdraudējumiem. 

Trešā sesija tika veltīta NATO un ES stratēģiskā kursa maiņai Baltijas skatījumā. Dalībnieki īpašu uzmanību veltīja topošās ES globālās ārlietu un drošības politikas stratēģijas prioritātēm un NATO Varšavas samita priekšdarbiem. Tāpat tika apspriestas iespējas padziļināt NATO un ES sadarbību un uz sinerģijas pamata risināt mūsdienu problēmas tādās jomās kā stratēģiskā komunikācija, kiberdrošība un energodrošība.

Starptautiskās konferences „Baltijas reģiona drošība: aktualitātes un turpmākie soļi” norisei Saeimas nama Sarkanajā zālē interesenti varēja sokt līdzi tiešsaistē parlamenta mājaslapā www.saeima.lv.

 

Ināra Mūrniece: atbilde hibrīdkara draudiem ir spēcīgi mediji un cieša sadarbība

Jānis Vucāns: Baltijas valstu drošības veicināšanai nepieciešama cieša sadarbība aizsardzības jomā


Konferences materiāli:

Programma

Lietuvas žurnālistes Indres Makaraitītes (Indré Makaraityté) prezentācija

Videoieraksts:
1.daļa latviešu valodā un angļu valodā
2.daļa latviešu valodā un angļu valodā

Fotogrāfijas

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt