Saeimā notiks grāmatas “Latvijas parlamentārisma apskats” svinīga atvēršana

(02.05.2016.)
Galerija

4.maijā – Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā - Saeimas namā svinīgā pasākumā tiks atvērta Gunāra Kusiņa grāmata “Latvijas parlamentārisma apskats”. Tas ir pirmais pētījums par Latvijas parlamentārismu no tā pirmsākumiem līdz mūsdienām.

Pasākumu atklās un klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Tāpat svinīgajā pasākumā uzrunu teiks grāmatas autors – ilggadējais un augsti vērtētais bijušais Saeimas Juridiskā biroja vadītājs G.Kusiņš.

Grāmatā autors stāsta par parlamentārisma aizsākumiem Latvijā, Latvijas Tautas padomi kā priekšparlamentu, kā arī par pirmo demokrātiski ievēlēto Latvijas tautas pārstāvības institūciju un pirmo parlamentu – Satversmes sapulci. Tāpat G.Kusiņš grāmatā analizē parlamentārisma attīstību pirmo četru Saeimu darbības laikā un parlamentārisma krīzi Latvijā, kā arī stāsta par pseidoparlamentārismu Latvijā okupācijas laikā 1940.gadā.

Pētījumā izklāstīti mēģinājumi vācu okupācijas laikā Latvijas teritorijā atjaunot Latvijas valsti pārstāvošas institūcijas kontekstā ar padomju režīmu, kā arī sniegta informācija par parlamentārisma atjaunošanu Latvijā un tā attīstību no Augstākās padomes līdz pat 12.Saeimai.

Grāmata tapusi pēc Latvijas Republikas Saeimas iniciatīvas. Tā papildināta ar vēsturiskām fotogrāfijām. Grāmatas māksliniece ir Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas asociētā profesore un dizaina studijas H2E mākslinieciskā direktore Ingūna Elere.

G.Kusiņš Latvijas parlamentā strādāja kopš 1990.gada un Saeimas Juridisko biroju vadīja no 1993. līdz 2014.gadam. Viņš bija pirmais Juridiskā biroja vadītājs. Kopš 2014.gada G.Kusiņš ir Satversmes tiesas tiesnesis.

Grāmatas “Latvijas parlamentārisma apskats” atvēršana trešdien, 4.maijā, notiks Saeimas nama Dzeltenajā zālē Jēkaba ielā 11 un sāksies pulksten 11.00.

 


Video – G.Kusiņš par grāmatu: https://www.youtube.com/watch?v=6kZxO_Uy_bM

 

Informācija medijiem:
Pasākuma laikā foto un video iespēja.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt