Eiropas lietu komisija apstiprina Latvijas nacionālo pozīciju par ES vēlēšanu likuma reformu

(21.04.2016.)

Saeimas Eiropas lietu komisija ceturtdien, 21. aprīlī, apstiprināja Latvijas sākotnējo nacionālo pozīciju par Eiropas Savienības vēlēšanu likuma reformu. To rosinājis Eiropas Parlaments, aizvadītajā gadā pieņemot attiecīgu rezolūciju.

“Virkni rosināto priekšlikumu ar mērķi ieviest vienotu kārtību Eiropas Savienības dalībvalstīs attiecībā uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām Latvija atbalsta, jo attiecīgās normas jau ir ietvertas mūsu valsts tiesiskajā regulējumā attiecībā uz pašvaldību un Saeimas vēlēšanām,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, akcentējot, ka Latvija kopumā atbalsta centienus pilnveidot Eiropas Savienības vēlēšanu likumu.

Tostarp Latvija neiebilst, ka tiek paredzēta iespēja Eiropas Parlamenta vēlēšanās balsot pa pastu, kā arī iespēja balsot ārzemēs.

“Vienlaikus Latvija iebilst atsevišķiem priekšlikumiem, piemēram, vienota vēlēšanu apgabala paredzēšanai. Tas samazinātu Eiropas Parlamentā no Latvijas ievēlamo deputātu skaitu no pašreizējiem astoņiem uz diviem un līdz ar to arī Latvijas ietekmi, un varētu mazināt mūsu valsts vēlētāju aktivitāti,” minēja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Eiropas lietu komisija grozīja Tieslietu ministrijas sagatavoto Latvijas nacionālo pozīciju attiecībā uz iespējamu balsstiesību piešķiršanu no 16 gadu vecuma Eiropas Parlamenta vēlēšanās, uzskatot, ka par to nepieciešama izvērsta diskusija, taču neizslēdzot šādu iespēju pavisam.

Patlaban Eiropas Parlamenta vēlēšanu procedūru reglamentē gan Eiropas Savienības tiesību akts, proti, 1976. gada tā dēvētais Vēlēšanu akts, gan arī dalībvalstu tiesību akti.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā