Cietušo informēs par notiesātā atbrīvošanu vai izbēgšanu no cietuma

(18.02.2016.)

Cietumiem turpmāk būs jābrīdina cietusī persona par notiesātā atbrīvošanu vai izbēgšanu no cietuma. To paredz grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā, ko Saeima ceturtdien, 18.februārī, pieņēma galīgajā lasījumā.

Regulējums paredz, ka brīvības atņemšanas iestāde nosūta cietušajam informāciju par notiesāto, kurš ir vai tiks atbrīvots no cietuma vai kurš ir izbēdzis, ja ir saņemts procesa virzītāja paziņojums par šādas informēšanas nepieciešamību.

Likums papildināts ar jaunu pantu par informācijas nosūtīšanu cietušajam, norādot, ka informāciju nosūta ne vēlāk kā 15 darba dienas pirms notiesātā atbrīvošanas no cietuma. Savukārt par ieslodzītajiem, kas izbēguši, atbrīvoti pirms termiņa vai pārcelti izciest sodu ārvalstīs, cietumi informāciju cietušajam nosūtīs nekavējoties.

Grozījumu mērķis ir brīdināt cietušo par ieslodzītā neatrašanos cietumā, kā arī novērst atkārtota apdraudējuma iespējamību, teikts likumprojekta anotācijā.

Līdz ar grozījumiem tiks ieviestas Eiropas Savienības prasības, ar ko nosaka noziegumos cietušo tiesību, atbalsta un aizsardzības minimālos standartus.

Tāpat likums papildināts ar normu, kas paredz uzdevumu valdībai - noteikt tehniskās prasības brīvības atņemšanas iestāžu būvniecībai.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā