Saeima nosaka gāzes tirgus atvēršanas principus

(11.02.2016.)

Saeima ceturtdien, 11.februārī, galīgajā lasījumā pieņēma Enerģētikas likuma grozījumus, nosakot dabasgāzes tirgus principus, kā arī paredzot tiesības mājsaimniecībām izvēlēties gāzes piegādātāju. Vienlaikus grozījumi paredz īstenot dabasgāzes tirgus reformas noslēdzošo posmu.

“Konkurencei atvērts gāzes tirgus ir ļoti nozīmīgs Latvijas tautsaimniecībai un uzņēmējdarbībai kopumā. Izveidojot efektīvus nosacījumus dabasgāzes tirgum, tā būs iespēja tajā ienākt vairākiem gāzes piegādātājiem, tādējādi veicinot konkurenci šajā jomā. Tas būs ieguvums gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem, un tirgus atvēršana nodrošinās stabilu un prognozējamu enerģētikas politiku,” norādījis par likuma grozījumiem atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš.

Enerģētikas likums papildināts ar dabasgāzes tirgus nosacījumiem, paredzot, ka gāzes cenu noteiks tirgus dalībnieki, savstarpēji vienojoties. Savukārt mājsaimniecībām būs iespēja to saņemt arī par regulatora noteiktajiem tarifiem, ko noteiks ar Ministru kabineta noteikumiem. Tirgotājam būs tiesības sākt gāzes tirdzniecību, ja tas būs reģistrēts dabasgāzes tirgotāju reģistrā, paredz likuma grozījumi.

Valstij ir paredzētas pirmpirkuma tiesības uz vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora akcijām, dabasgāzes pārvades sistēmu vai jebkādu tās daļu un gāzes krātuvēm vai jebkādu to daļu. Ja valsts pirmpirkuma tiesības neizmantos, bet īpašumtiesības atsavinās par labu kādam citam subjektam, šādu darījumu apstiprinās valdība, balstoties uz Satversmes aizsardzības biroja un Drošības policijas atzinumu.

Uzņēmumam “Latvijas Gāze” līdz 2017.gada 3.aprīlim ir jānodala gāzes pārvade un uzglabāšana no sadales un tirdzniecības, izveidojot divus uzņēmumus. Savukārt līdz 2017.gada 31.decembrim vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglābšanas uzņēmumam (sistēmas operatoram) būs jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar gāzes tirdzniecību un sadali.

Deputāti atbalstījuši priekšlikumu, kas paredz pienākumu “Latvijas Gāzei” jau patlaban nodrošināt trešo pušu piekļuvi gāzes sadales sistēmai, vienojoties ar uzņēmumu par tā infrastruktūras izmantošanas maksu.

Grozījumi arī nosaka regulatora tiesības un pienākumus, īstenojot dabasgāzes sistēmas operatoru uzraudzību, kā arī naudas soda piemērošanu pārkāpumu gadījumos.

Likumā precizēta virkne terminu, tostarp definēts saistītais lietotājs, kas būs dabasgāzes lietotājs, kurš pirks gāzi par regulētu cenu.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums – akciju sabiedrība “Latvijas Gāze” -, kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. Mūsu valsts dabasgāzes apgādes sistēma ir savienota tikai ar Lietuvas un Igaunijas sistēmām, bet ne ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, un Latvijai patlaban ir tikai viens dabasgāzes piegādātājs – Krievija. 

Saeima jau 2014.gada martā galīgajā lasījumā pieņēma Enerģētikas likuma grozījumus, paredzot gāzes tirgus atvēršanu, kā arī uzņēmuma “Latvijas Gāze” sadalīšanu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā