G.Daudze: vēstnieces nozīmēšana atšķir jaunu lappusi Latvijas un Senegālas attiecībās

(12.01.2016.)

Vēstnieces nozīmēšana darbam Latvijā ir jauns impulss Senegālas un Latvijas attiecībās, kas līdz šim bijušas salīdzinoši mazaktīvas. Vēlamies veidot ciešākus kontaktus un attīstīt ekonomiskās, politiskās un kultūras saites starp abām valstīm. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze otrdien, 12.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Senegālas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Maimonu Diopu Sī (Maymouna Diop Sy). Senegālas diplomātiskā pārstāve ir pirmā Latvijā nozīmētā šīs valsts vēstniece. 

G.Daudze sarunā atzina, ka saskata labu potenciālu abu valstu sadarbībai tirdzniecības, kultūras un izglītības jomā. Latvijā ir spēcīga medicīniskās izglītības tradīcija un pie mums mācās daudzi ārvalstu studenti. Būsim gandarīti, ja studijas Latvijā izvēlēsies arī topošie mediķi no Senegālas, uzsvēra Saeimas priekšsēdētajas biedrs.

Vēstniece pauda ieinteresētību attīstīt sakarus starp abu valstu parlamentiem. Puses bija vienisprātis, ka laba platforma tam ir Starpparlamentu Savienība – pasaules parlamentu sadarbības organizācija, kurā pārstāvētas abas valstis. 

Senegālas diplomātiskā pārstāve augstu novērtēja Latvijas īstenoto vides aizsardzības politiku, rūpējoties par dabas resursu saglabāšanu un nodrošinot iedzīvotājiem augstus dzīves standartus. G.Daudze apliecināja, ka esam gatavi dalīties mūsu uzkrātajā likumdošanas un vides politikas pieredzē.

Amatpersonas sarunā pievērsās arī reģionālās drošības jautājumiem. Vēstniece uzsvēra, ka abas valstis ir partneri jautājumos, kas skar cīņu pret terorismu un kara noziegumiem. Senegāla piedalās virknē miera uzturēšanas misiju Āfrikas reģionā. Savukārt G.Daudze piebilda, ka Saeima jau šonedēļ lems par Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) daudzpusējā integrētajā stabilizācijas misijā Senegālas kaimiņvalstī Mali.  

Saeimas priekšsēdētājas biedrs aicināja Senegālu atbalstīt Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomes vēlēšanās. Latvija savu kandidatūru izvirzījusi 2025.gada vēlēšanās. 

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Senegālu nodibinātas 1992.gadā. Līdz šim abu valstu amatpersonu tikšanās nav notikušas, tāpat nebija nozīmēti valstu diplomātiskie pārstāvji.

Maimona Diopa Sī ir karjeras diplomāte ar ilggadēju pieredzi savas valsts ārlietu dienestā, tostarp pildot vēstnieka pienākumus Dienvidāfrikas Republikā un Portugālē. Viņa Latvijā ir nerezidējoša vēstniece un pastāvīgi strādā Nīderlandē.

 

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157663322907371
Video: https://www.youtube.com/watch?v=RHJ1rIibI3I
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā