Ināra Mūrniece: cilvēki ar invaliditāti daudzās jomās rāda piemēru pārējiem

(02.12.2015.)
VideoGalerija

“Ikdienā nereti redzam, ka cilvēki ar īpašām vajadzībām daudzās jomās lietas paveic kvalitatīvāk, mums pārējiem rādot piemēru. Viens no piemēriem ir Latvijas paralimpieši, kurus pirms dažām dienām Saeimā sveicām ar augstiem sasniegumiem pasaules līmeņa sacensībās. Viņi mājās pārveduši īpaši spožas zelta un sudraba godalgas.” To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, trešdien, 2.decembrī, Latvijas parlamentā atklājot ikgadējo diskusiju „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti”.

Diskusija šogad veltīta izglītības tematikai, un tās dalībnieku uzmanības centrā ir jautājumi par izglītības iespējām bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām, kā arī cilvēku ar invaliditāti mūžizglītība.

I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka šī diskusija kļuvusi jau par ikgadēju tradīciju, un uzsvēra - ir būtiski šajās sanāksmēs Saeimā ne vien izrunāt problēmas, bet arī iezīmēt konkrētus risinājumus, jo parlaments ir spēks, kas jautājumus var virzīt uz priekšu.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča konferences atklāšanā pauda gandarījumu par kuplo nevalstisko organizāciju pārstāvniecību. Komisijas priekšsēdētāja savā uzrunā iezīmēja vienu no šīsdienas diskusijas problēmjautājumiem: “Pirms dažiem gadiem kopīgiem spēkiem izstrādājām Invaliditātes likumu. Tiesa, ne viss ar to ir kārtībā – eksperti Izglītības ministrijā ir ievērojuši, ka likumā nav precīzi izstrādātas normas par to, kā augstākās izglītības iestādēs izglītības darbā būtu jāpiedalās invalīdu asistentiem.”

A.Barča pateicās ikvienai nevalstiskajai organizācijai, kas dara nenovērtējamu darbu. Komisijas priekšsēdētāja sacīja, ka aizvakar Saeimā pieņemtajā nākamā gada valsts budžetā finansējums paredzēts arī virknei nevalstisko organizāciju, un vienlaikus aicināja organizācijas arī nākamgad vēstīt par saviem labajiem darbiem, pierādot, ka tām nepieciešams finansiāls valsts atbalsts.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns diskusijas atklāšanā uzsvēra, ka iekļaujošā izglītība ir un būs komisijas darba kārtībā un norādīja uz problēmām šajā jomā. Kā piemēru viņš minēja situāciju ar Alsviķu arodvidusskolu, kurai ir būtiska loma iekļaujošajā izglītībā. “Ir pieņemts lēmums šo skolu pievienot Smiltenes tehnikumam. Taču skola atrodas vairāk nekā 70 kilometru attālumā no Smiltenes, līdz ar to ir problemātiski Smiltenes tehnikuma vadībai sekot līdzi Alsviķos notiekošajam. Uzskatu, ka skolu apvienošana šajā gadījumā nav pareizs lēmums,” akcentēja J.Vucāns.

Komisijas priekšsēdētājs sacīja, ka šis jautājums skar vairākas institūcijas, un tāpēc cer, ka šodienas diskusijā tiks runāts par to, kā savest kopā vairāku nozaru pārstāvjus, lai risinātu šādas problēmas. 

Pasākuma ieskaņā diskusijas dalībniekus priecēja Latvijas Sieviešu invalīdu asociācijas „Aspazija” vokālais ansamblis „Ilgas”.

Diskusiju tiešraidē varēja vērot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv, kur tai tika nodrošināts arī surdotulkojums.

Ikgadējā diskusija iedibināta, atzīmējot Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti – 3.decembri. Šīs dienas mērķis ir palielināt informētību un izpratni par invaliditātes jautājumiem, kā arī mobilizēt praktisku atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti.
Latvijas parlamentā diskusija „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti” tiek rīkota kopš 2010.gada. Pagājušajā gadā tā bija veltīta nodarbinātības jautājumiem. Diskusiju rīko Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157661752298462
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā