Čigāne: Latvijas piensaimniekiem aizvien nepieciešams Eiropas Savienības finansiāls atbalsts Krievijas embargo seku dēļ

(04.09.2015.)

„Eiropas lietu komisija ir gandarīta, ka Latvijas piensaimnieki apgūst jaunus tirgus, tomēr tas ir ilgstošs process. Tāpēc, ņemot vērā, ka 80 procenti mūsu piena ražotāju ir saistīti ar pārstrādes uzņēmumiem, kas līdz embargo noteikšanai veica eksportu uz Krieviju, un arī būtiski samazinājusies piena iepirkuma cena, Latvijas piensaimniekiem aizvien ir nepieciešams finansiāls Eiropas Komisijas atbalsts,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne piektdien, 4.septembrī.

Komisija šodien apstiprināja Latvijas nacionālās pozīcijas pirms pirmdien, 7.septembrī, gaidāmās Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes ārkārtas sanāksmes, kurā ministri runās par situāciju lauksaimniecības produktu tirgū un Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu radīto situāciju Baltijas valstīs un Polijā.

„Savukārt saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatību Latvija ir paveikusi daudz, taču arī šajā jomā aizvien ir virkne problēmu, kas rada tirgus traucējumus un finansiālas problēmas cūkaudzētājiem aizvien plašākā valsts teritorijā,” akcentē Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Viena no būtiskākajām problēmām cīņā ar Āfrikas cūku mēri – nav skaidri definēti reģionalizācijas kritēriji, pēc kuriem nosaka Āfrikas cūku mēra ierobežojumu teritorijas, tāpat nav skaidru kritēriju esošās aizlieguma zonas pārskatīšanai, deputātus informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji. Kā piemēru viņi minēja faktu, ka teritorijās, kurās konstatēts Āfrikas cūku mēris, dažādi ierobežojumi, tostarp tirdzniecībai, attiecas uz visām tajās esošajām saimniecībām – arī tām, kurās slimība nav konstatēta un kuras izpildījušas visus profilaktiskos priekšnosacījumus. Latvija uzskata, ka šī situācija ir jāmaina, kā arī jāparedz lielāks ES līdzfinansējums Āfrikas cūku mēra izpētei, kā arī virknei citu aktivitāšu, tostarp mirušo savvaļas dzīvnieku savākšanai un noņemamo paraugu transportēšanai uz laboratoriju.

Latvija lūgs piešķirt ārkārtas finansiālu atbalstu ne tikai Latvijas piensaimniekiem, bet arī cūkaudzētājiem, lai izveidotu fondu ražošanas pārkārtošanai Āfrikas cūku mēra izplatības laikā ar mērķi saglabāt ražošanas resursus tirgus orientētajās saimniecībās.

Komisijas sēdē piedalījās pārstāvji no Latvijas Zemnieku federācijas, Pārtikas un veterinārā dienesta, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijas.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem