Saeimas komisija atbalsta amata savienošanas ierobežojumus maksātnespējas administratoriem

(02.09.2015.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 2.septembrī, vienbalsīgi nolēma virzīt izskatīšanai otrajā galīgajā lasījumā Saeimas sēdē grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, kas nosaka amata savienošanas ierobežojumus maksātnespējas administratoriem. Grozījumi nepieciešami, ņemot vērā šī gada maijā veiktās izmaiņas likumā, kas maksātnespējas administratoriem no 2016.gada 1.janvāra paredz noteikt valsts amatpersonas statusu.   

„Skaidrs, ka maksātnespējas administrēšanas procesā ir vairākas nepilnības, neprecizitātes un neatrisinātas lietas. Bet, ja mēs paliksim tikai pie diskusijām, nevis praktiskiem soļiem, lai uzlabotu šo situāciju, nekas nemainīsies. Dzīve rādīs, vai pieņemtais lēmums ir pareizs,” šodienas balsojumu raksturo Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Grozījumi nosaka, ka uz maksātnespējas administratoriem attieksies vispārējie amata savienošanas ierobežojumi, tostarp, amatpersona savu amatu varēs savienot arī ar saimniecisko darbību kā individuālais komersants vai pašnodarbinātā persona. 

Tāpat maksātnespējas administratoriem paredzēts noteikt komercdarbības un speciālos dāvanu pieņemšanas ierobežojumus, liedzot divus gadus pēc maksātnespējas procesa pabeigšanas gūt ienākumus vai pieņemt dāvanas no subjekta, kura maksātnespējas procesu viņš ir administrējis. Maksātnespējas administrators nedrīkstēs administrēt procesu subjektam, no kura viņš iepriekšējo divu gadu laikā saņēmis dāvanas. 

Savukārt, lai novērstu situācijas, kad maksātnespējas administrators amata pienākumus pilda, atrodoties interešu konflikta situācijā, būs jāpiemēro Maksātnespējas likuma un Civilprocesa likuma noteikumi par administratora atcelšanu no tiesiskās aizsardzības, fiziskās vai juridiskās personas maksātnespējas procesiem. Tam būs nepieciešams Maksātnespējas administrācijas vai paša administratora pieteikums. 

Ņemot vērā valsts amatpersonas statusa noteikšanu, maksātnespējas administratoriem būs pienākums Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegt amatpersonas deklarāciju. Tas būs jādara arī tad, ja administrators praktizē kā zvērināts advokāts. Lai nodrošinātu advokāta profesionālās darbības un viņa klienta konfidencialitāti, likumprojekts nosaka, ka deklarācijā, ko iesniedzis administrators, kurš vienlaikus ir arī advokāts, nav publiskojama informācija par zvērināta advokāta profesionālās darbības ietvaros izpildāmo uzņēmuma līgumu un pilnvarojumu, kā arī veiktajiem darījumiem, to apmēru un pusēm darījumā. 

Lai no nākamā gada varētu īstenot ar likuma grozījumiem paredzētās izmaiņas, VID būs jāpārveido attiecīgās informācijas sistēmas. Finanšu ministrija norādījusi, ka izmaksas sistēmu salāgošanai nodrošinās piešķirtā finansējuma ietvaros un papildu līdzekļi nebūs nepieciešami. 

Grozījumu tālāko virzību neatbalsta Latvijas Zvērinātu advokātu padome, šodien uzsverot, ka izmaiņas nav pieļaujamas, kamēr Satversmes tiesā nav izskatītas ierosinātās lietas par valsts amatpersonas statusa noteikšanu maksātnespējas procesa administratoriem, kā arī nav pieņemts regulējums, kas noteiktu administratoru darbības ierobežojumu saturu. Tāpat valsts amatpersonas statusa noteikšanu maksātnespējas administratoriem neatbalsta Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija. 

Par grozījumiem likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” Saeimā galīgajā lasījumā plānots lemt 10.septembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt