Ināra Mūrniece sieviešu-spīkeru sanāksmē Ņujorkā: Latvija ir viena no pasaules vadošajām valstīm sieviešu līderībā

(29.08.2015.)

„Šodien Latvija ir viena no pasaules vadošajām valstīm sieviešu līderībā – politikā, biznesā, tieslietu sistēmā un akadēmiskajā vidē. Latvijas panākumus ir atzinis Pasaules Ekonomikas forums, 2014.gadā minot Latviju starp vadošajām 15 valstīm pasaulē dzimumu līdztiesības ziņā. Latvija ir vadībā arī Eiropā ar 40% sieviešu mūsu uzņēmumu padomēs,” Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, sestdien, 29. augustā, uzrunājot klātesošos 10.Sieviešu-parlamentu spīkeru sanāksmē Ņujorkā.

Latvija 25 atjaunotās neatkarības gados ir veikusi tālu ceļu, un šodien ir paraugs sieviešu līderībā arī politikā, kolēģēm akcentēja I.Mūrniece. „Latvijā Valsts prezidenta amatu ir ieņēmusi sieviete, patlaban Ministru kabinetu vada sieviete un es esmu ceturtā sieviete-spīkere,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Vienlaikus I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka turpmākajos gados sieviešu tiesības un līdzdalība būs Apvienoto Nāciju Organizācijas darba kārtības pamatā. Turklāt jau septembrī Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās Asamblejas laikā notiks Ilgtspējīgas attīstības samits, kurā tiks apstiprināti ilgtspējīgas attīstības mērķi 2030.gadam. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija kā ilgtspējīgas attīstības stūrakmeni redz dzimumu līdztiesību un tiesiskumu, ko mūsu valsts jau šobrīd ir iekļāvusi jaunajos ilgtspējīgas attīstības mērķos.

Sieviešu-parlamentu spīkeru sanāksme notiek reizi gadā. To organizē Starpparlamentu savienība, kas ir lielākā un vecākā starpparlamentu organizācija. Starpparlamentu savienība ir dibināta 1889.gadā un apvieno 166 valstu parlamentus.

I.Mūrniece no 27.augusta līdz 4.septembrim darba vizītē uzturas Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), kur piedalās 4.Pasaules parlamentu priekšsēdētāju konferencē un 10.Sieviešu-parlamentu spīkeru sanāksmē. Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētājai paredzēta arī tikšanās ar ASV latviešu diasporas pārstāvjiem, tostarp dalība Ņūdžersijas latviešu biedrības 65 gadu jubilejas pasākumā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā