Vides apakškomisija rosina izmaiņas likumos nelegālo būvgružotāju ierobežošanai

(18.06.2015.)

Saeimas Vides un klimata apakškomisija rosina izmaiņas likumos, lai efektīvāk varētu cīnīties pret nelegālajiem būvgružotājiem. Priekšlikumi paredz pilnveidot valsts informācijas sistēmas un uzraudzības mehānismu šādu nelegālo darbību ierobežošanai, informē apakškomisijas priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka. 

Ceturtdien, 18.jūnijā, apakškomisijas deputāti tikās ar atbildīgo ministriju un akcijas „Pieķer būvgružotāju!” rīkotāju pārstāvjiem, lai vērtētu šīs akcijas rezultātus un vienotos par turpmākajiem darbiem būvgružu nelegālo izgāztuvju ierobežošanai.

„Līdz rudenim iecerēts salāgot valsts informācijas sistēmas – tiklīdz Ekonomikas ministrijā tiek izdota būvatļauja, kas līdz ar to nozīmē, ka procesā radīsies arī būvgruži, tam jāparādās arī Vides ministrijas informācijas sistēmā, kurā ievadīti visi uzņēmumi ar atļauju savākt un pārstrādāt būvniecības atkritumus,” rosināto izmaiņu būtību skaidro I.Līdaka.

Apakškomisijas priekšsēdētājs norāda, ka nepieciešams uzlabot arī kontroles mehānismu kas, piemēram, ļautu policijai uz ceļa apstādināt mašīnu ar būvgružu kravu un pārbaudīt, vai pārvadātajam ir atbilstoša atļauja.

„Esmu gandarīts, ka iedzīvotāji ir atsaukušies aicinājumam un nepilna mēneša laikā pašvaldības saņēmušas ziņas par vairāk nekā 20 vietām, kur to teritorijās izveidotas nelegālas būvgružu izgāztuves. Turklāt divas reizes būvgružotāji notverti „aiz riepas” pārkāpuma vietā. Taču līdztekus sabiedrības aktivitātei ir nepieciešama arī sistēmas pilnveidošana, lai ar piegružotājiem varētu efektīvi cīnīties un tas jau ir deputātu un atbildīgo ministriju darba lauks,” komentējot akcijas rezultātus, akcentē I.Līdaka. 

Vides un klimata apakškomisijas vadītājs norāda, ka deputāti, uzklausot atbildīgo ministriju un nozares pārstāvjus, ir apzinājuši problēmas, kas traucē efektīvi novērst būvgružu nelegālu izgāšanu neatbilstošās teritorijās. Viena no tām – patlaban nevar izsekot būvgružu ceļam. „Ir līgums, ka tie tiek paņemti, bet nav zināms, kur tie nonākuši,” klāsta apakškomisijas priekšsēdētājs. Tāpat policijai patlaban nav tiesību apturēt uz ceļa būvgružu kravu, lai pārbaudītu, vai pārvadātājam ir atbilstoša atļauja. 






Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī