Baltijas Asamblejas Prezidijs pieņēmis paziņojumu par tā saukto Krievijas Federācijas un Gruzijas separātiskā reģiona Chinvali/Dienvidosetijas sadarbības un integrācijas līgumu

(10.06.2015.)

Baltijas Asamblejas (BA) Prezidijs paziņojumā par tā saukto Krievijas Federācijas un Gruzijas separātiskā reģiona Chinvali/Dienvidosetijas sadarbības un integrācijas līgumu uzsver, ka BA neatzīst tā saukto sadarbības un integrācijas līgumu, ko Krievijas Federācija un Gruzijas separātiskais reģions Chinvali/Dienvidosetija noslēdza 2015.gada 18.martā. Tā sauktā sadarbības un integrācijas līguma noslēgšana ir pretrunā ar ilgstošajiem centieniem stiprināt reģionālo drošību un stabilitāti un tikai vēl vairāk apdraudēs reģionālā miera saglabāšanas iespējas, teikts paziņojumā.

BA vairākkārt uzsvērusi, ka gan šis tā sauktais līgums, gan arī iepriekš Krievijas Federācijas un abu Gruzijas separātisko reģionu Abhāzijas un Chinvali/Dienvidosetijas noslēgtās vienošanās ir klaji pretrunā ar starptautiskajām tiesībām un Krievijas Federācijas starptautiskajām saistībām, akcentēts pieņemtajā dokumentā.

Tāpat paziņojumā teikts, ka BA neatzīst tā sauktā līguma leģitimitāti un uzsver, ka joprojām pilnīgi atbalsta Gruzijas neatkarību, suverenitāti un teritorijas nedalāmību tās starptautiski atzītajās robežās. 

Paziņojumā BA aicina Krievijas Federāciju pildīt savas saistības, kas izriet no 2008.gada 12.augustā noslēgtās vienošanās par pamieru un 2008.gada 8.septembrī noslēgtā šīs vienošanās īstenošanas nolīguma, cita starpā arī konstruktīvi piedaloties Ženēvas sarunās un nodrošinot Eiropas Savienības Novērošanas misijai brīvu piekļuvi Gruzijas separātiskajiem reģioniem Abhāzijai un Chinvali/Dienvidosetijai. Tāpat dokumentā BA Prezidijs vēlreiz aicina garantēt humānajām organizācijām netraucētu piekļuvi šiem reģioniem.

Informācija par BA:Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopēju nostāju par politiskiem, ekonomikas, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. BA veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katras Baltijas valsts parlamenta.

 

Baltijas Asamblejas Prezidija paziņojums

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā