Ātros kredītus nevarēs izsniegt naktīs; noteikti stingrāki ierobežojumi attiecībā uz kredīta kopējām izmaksām un nokavējuma procentiem

(28.05.2015.)

Saeima ceturtdien, 28.maijā, trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs. Būtiskākās izmaiņas stāsies spēkā nākamā gada janvārī.

Turpmāk kredīta kopējās izmaksas patērētājam nedrīkstēs pārsniegt attiecīgi 0,55, 0,25 un 0,2 procentus dienā no kredīta summas atkarībā no kredīta izmantošanas ilguma. Kredītiem, kuri būs jāatmaksā pēc pieprasījuma vai kuru izmantošanas termiņš pārsniegs 30 dienas, par neatbilstošām tiks uzskatītas tādas aizdevuma kopējās izmaksas, kuras pārsniegs 0,25 procentus dienā no kredīta summas. Šādu ierobežojumu nepiemēros aizdevumiem, kuriem kā nodrošinājums tiek ieķīlāta kāda lieta.

Kredīta kopējās izmaksas noteiktas kā visas izmaksas, tostarp komisijas nauda, nodevas un jebkādi citi maksājumi, kas patērētājam jāmaksā saistībā ar kreditēšanas līgumu un kas ir aizdevējam zināmi, izņemot zvērināta notāra izmaksas.

Ja kredīts patērētājam jāatmaksā trīs mēnešu laikā, jebkuru ar to saistīto izdevumu summa, tostarp nokavējuma procentu un līgumsodu, nedrīkstēs pārsniegt izsniegtā kredīta summu, paredz likumprojekts. Tāpat no aizņēmēja nevarēs pieprasīt nokavējuma procentus, ja to apmērs kreditēšanas līgumā būs noteikts lielāks par 36 procentiem virs aizņēmuma likmes gadā.

„Izmaiņas ātro kredītu politikas regulējumā būtiski aizstāvēs patērētāju tiesības. Paredzams, ka līdz ar šīm izmaiņām nebūs iespējama situācija, kad parādsaistības „astronomiski” izaug no simts līdz tūkstoš eiro un cilvēki tiek ierauti tā saucamo ātro kredītu parādu verdzībā,” grozījumu būtību iepriekš skaidroja par likumprojektu atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš.

Likuma grozījumi arī aizliedz noslēgt patērētāja kreditēšanas līgumu no pulksten 11 vakarā līdz septiņiem rītā. Iepriekšējais regulējums šādu nosacījumu neparedzēja. 

Slēdzot distances līgumu, kredītu turpmāk varēs atmaksāt pa daļām proporcionāli līguma termiņam, kā arī procentu un pamatsummas apmēram ne retāk kā reizi mēnesī. Tas gan neattieksies uz aizdevumiem, kuru atmaksas termiņš ir īsāks par vienu mēnesi.

Patērētāji saistībā ar ātrajiem kredītiem visbiežāk sūdzas par augstajiem procentiem, maksātspējas neizvērtēšanu, nesamērīgām sankcijām, kā arī nepaceļamu kopējo parādu slogu, iepriekš deputātiem sacījuši likumprojekta autori.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem