Pamatkapitāla pāreju uz eiro kapitālsabiedrībām paredzēts veikt automātiski

(20.05.2015.)

Mazinot slogu uzņēmējiem, plānots, ka atbildīgā iestāde par uzņēmumu reģistrāciju – Uzņēmumu reģistrs (UR) – varēs lemt par automātisku pamatkapitāla pāreju uz eiro visām kapitālsabiedrībām. To paredz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātu otrajā lasījumā kā steidzami atbalstītie grozījumi Komerclikumā.

Saeima pirms diviem gadiem pieņēma izmaiņas šajā regulējumā, kas paredzēja cīņu pret reiderismu jeb uzņēmumu prettiesisku pārņemšanu, kā arī noteica pienākumu uzņēmumiem līdz 2016.gada 30.jūnijam iesniegt UR ar pāreju uz eiro saistītos dokumentus.

Deputāti atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz kapitālsabiedrību automātisku pamatkapitāla pāreju no latiem uz eiro, ja uzņēmums līdz nākamā gada 30.jūnijam neiesniedz izmaiņām nepieciešamos dokumentus. Šādā gadījumā UR pārrēķinās uzņēmuma ierakstīto pamatkapitālu eiro.

Deputāti šodien vienojās, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

UR pārstāvji informējuši, ka līdz šim tikai 16 procenti no, piemēram, viena īpašnieka sabiedrībām ar ierobežotu atbildību (SIA) ir iesniegušas pieteikumu pamatkapitāla pārejai uz eiro. Ja izmaiņas nepieņemtu, tad vairāk nekā 93 tūkstošiem uzņēmumu būtu jāsteidzas uz UR veikt grozījumus, taču pēc grozījumu pieņemšanas tas vairs obligāti nebūs jādara vairāk nekā 74 tūkstošiem SIA, kurās nav riska, ka pārejas rezultātā kādam no īpašniekiem pieaugtu ietekme uzņēmumā, iepriekš norādījuši UR pārstāvji.

Saeima šīs izmaiņas Komerclikumā otrajā galīgajā lasījumā skatīs rītdienas parlamenta sēdē.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt