Jānis Vucāns: IZM jāturpina pedagogu darba samaksas jaunā modeļa pilnveidošana

(20.05.2015.)
Galerija

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) neplāno skolotāju darba samaksas jauno modeli ieviest jau ar jauno mācību gadu, trešdien, 20.maijā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem apliecināja izglītības ministre Mārīte Seile. Komisijas deputāti šodien iepazinās ar aktuālo informāciju par jaunā modeļa ieviešanu, informē komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns, uzsverot, ka ministrijai jāturpina pedagogu darba samaksas jaunā modeļa pilnveidošana.

„Šodien deputāti ieguva pietiekami izsmeļošu informāciju par aktuālo situāciju saistībā ar skolotāju darba samaksas jaunā modeļa ieviešanu, un redzams, ka atbildīgajai ministrijai ir vēl daudz darāmā. Skaidrs, ka šim modelim jābūt pēc iespējas pielāgotam dažādām skolotāju kategorijām. Lai saprastu, kāpēc tieši šāds algu modelis ir vislabākais, atbildīgajai ministrijai tas ir rūpīgi jāskaidro arī skolotājiem un sabiedrībai kopumā,” šodien sēdē uzsvēra J.Vucāns.

Komisijas priekšsēdētājs arī informēja, ka deputāti saņēmuši daudz vēstuļu no skolām ar jautājumiem par jaunā darba samaksas modeļa ieviešanu. 

Iepazīstinot deputātus ar jaunāko informāciju par modeļa ieviešanas gaitu, izglītības un zinātnes ministre deputātiem sacīja, ka jauno darba samaksas sistēmu šogad vēl nav iespējams ieviest, jo vēl notiek saskaņošanas process, taču vienošanās par tā ieviešanu jāpanāk līdz šī mācību gada beigām. Šogad jaunajai algu sistēmai būtu nepieciešami 9,8 miljoni eiro, no kuriem rezervēti ir tikai trīs, bet nākamgad – 29,4 miljoni eiro, informēja M.Seile.

Piedāvātais modelis paredz noteikt skolotājiem 36 darba stundu nedēļu un valsts līmenī vienotu amata algas likmi, kas būtu atkarīga no vidējā skolēnu skaita klasē. Skolas tiktu sadalītas piecās grupās pēc vidējā klašu lieluma, un atkarībā no skolēnu skaita pedagoga pamatalga par pilnu slodzi būtu robežās no 760 eiro mazajās skolās līdz 1000 eiro lielajās skolās. Piemēram, ja vidējais skolēnu skaits klasē ir 25, skolotāja alga būtu 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas, šodien deputātus informēja IZM pārstāvji. Plašāk ar pedagogu darba samaksas jaunā modeļa projektu var iepazīties IZM mājaslapā http://www.izm.gov.lv/lv/pedagogiem/visparizglitojoso-skolu-pedagogu-darba-samaksas-jauna-modela-projekts

Komisijas sēdes fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157652735730858
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā