Mūrniece 5.Jauniešu Saeimas deputātiem: valsts ir tāda, kādu mēs to veidojam

(27.04.2015.)

„Ikviens, arī jaunieši, var rast veidu, kā valstī stiprināt kopīgās vērtības. Priecājos, ka, ierosinot apspriežamās tēmas, jūs esat mēģinājuši skatīties no sava redzes leņķa, domājot, ko tieši paši un jūsu vienaudži varētu darīt valsts labā. Jūs esat sapratuši pašu būtiskāko – valsts ir tāda, kādu mēs to veidojam, un ikviens var atrast veidu, kā stiprināt kopīgās vērtības un drošību.” To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pirmdien, 27.aprīlī, uzsvēra, uzrunājot 5.Jauniešu Saeimas dalībniekus.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka jauniešiem ir izpratne par šodien aktuālajām problēmām un vēlme tās risināt, par ko liecina deklarācijām iesniegtie priekšlikumi. Tie ir ierosinājumi, kā jaunieši varētu aktīvāk iesaistīties Eiropas Savienības aktivitātēs un politikas veidošanā, kā arī drošības un valsts aizsardzības jautājumi.

„Tieši pēc notikumiem Ukrainā mēs esam sapratuši, ka drošības draudi vairs nav tikai militāra rakstura, tāpēc mums ir jāattīsta spēja stāties pretī hibrīdkara draudiem, kuru ietekmē sabiedrība sistemātiski tiek dezinformēta un iebiedēta. Sociālie tīkli sevī ietver milzīgu informācijas apmaiņu, kur izskan viedokļi arī par sociāliem un politiskiem jautājumiem. Apsveicami, ka Jauniešu Saeimā apspriežamo problēmu vidū ir jautājumi par jauniešu iesaistīšanu valsts informatīvajā un kiberaizsardzībā. Internets un sociālie tīkli ir jauniešu iecienīta informatīvā telpa, un ikviens, tajā paužot savus uzskatus, veido komunikāciju ar sabiedrību un zināmā mērā arī var to ietekmēt, ” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

„Tāpat būtiski ir jautājumi par apmācību un sagatavošanu darba tirgum. Tie ir svarīgi ne tikai katram jaunietim personīgi, bet arī valstij kopumā, un kā problēma pastāv Eiropas Savienībā. Priecājos, ka ir arī ierosinājumi, domājot par veselības aprūpi un sociālajām tēmām. Attīstītā, demokrātiskā sabiedrībā ir jāspēj parūpēties par līdzcilvēkiem,” akcentēja I.Mūrniece.

Jauniešus šodien Saeimas namā uzrunāja arī Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) prezidente Anna Brasēra (Anne Brasseur), kura uzturas oficiālā vizītē Latvijā. A.Brasēra uzsvēra jauniešu vēlmi līdzdarboties cīņā pret cilvēktiesību neievērošanu, naidu un neiecietību pasaulē, kā arī rosināja veicināt izpratni par Eiropas identitāti un tās vērtībām.

Jaunieši no visiem Latvijas reģioniem pirmdien, 27.aprīlī, Saeimas namā pulcējas jau uz 5.Jauniešu Saeimu, vienu dienu iejūtoties deputātu ikdienas darbā.

Jauniešu Saeimas deputāti tika ievēlēti publiskā balsojumā, sacenšoties ar savām idejām valsts izaugsmei un attīstībai. Ievēlēto 100 dalībnieku iesniegtās idejas apkoptas četrās tematiskās deklarācijās, kuras jaunieši vēl pilnveidos, izskatot savus iepriekš iesūtītos priekšlikumus kādā no četrām nozaru komisijām.

Pasākuma fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157652205669131/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā