Noskaidroti 5.Jauniešu Saeimas nākotnes politiķa titula ieguvēji

(28.04.2015.)
VideoGalerija

Pirmdien, 27.aprīlī, noslēdzoties jau 5.Jauniešu Saeimai, noskaidroti nākotnes politiķa titula ieguvēji. Tie ir jaunieši, kuri, strādājot nozaru komisijās, izrādījuši īpaši aktīvu līdzdalību Jauniešu Saeimas deklarāciju projektu apspriešanā un pilnveidošanā. 

Titulu „Nākotnes politiķis” ieguva Edgars Korsaks-Mills no Rīgas Tehniskās universitātes, Žaklīna Vagoliņa no Ogres Valsts ģimnāzijas, Lora Egle no Dundagas vidusskolas un Elīza Dāldere no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, un šiem jauniešiem būs iespēja apmeklēt Latvijas Neatkarības atjaunošanas 25.gadadienai veltīto Saeimas svinīgo sēdi 4.maijā, kas notiks Latvijas Nacionālajā teātrī. 

Pirmo reizi jauniešu parlamenta vēsturē ievēlētie deputāti pirms mandātu apstiprināšanas deva svinīgo solījumu, kā arī pirmo reizi jaunieši parlamenta sēdē balsoja, izmantojot Saeimas elektronisko balsošanas sistēmu. No ievēlētajiem 100 deputātiem 27.aprīlī Saeimas namā uz 5.Jauniešu Saeimu pulcējās 95 jaunieši, kuriem bija iespēja vienu dienu iejusties parlamenta deputātu ikdienas darbā. 

5.Jauniešu Saeimas deputāti šodien strādāja divās jauniešu parlamenta sēdēs un pieņēma trīs nozaru komisijās izstrādātās deklarācijas – par patriotisma veicināšanu, drošības un aizsardzības apmācības ieviešanu skolās, studējošo jauniešu iesaistīšanu valsts informatīvajā un kiberaizsardzībā, par veselīgu dzīvesveidu, veselības un sociālo aprūpi, par jauniešu aktīvāku iesaistīšanos Eiropas Savienības aktivitātēs un politikas veidošanu. Pirmo reizi jauniešu parlamenta vēsturē 5.Jauniešu Saeima nepieņēma Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas virzīto deklarāciju par jauniešu apmācību, sagatavojot viņus darba tirgum. 

Jauniešu Saeimas deputāti tika ievēlēti publiskā balsojumā, sacenšoties ar savām idejām valsts izaugsmei un attīstībai. Vēlēšanās kandidēja 135 jaunieši, par kuru idejām kopumā tika atdotas 4589 balsis. Jauniešu Saeimā tika pārstāvēti visi Latvijas reģioni proporcionāli to iedzīvotāju skaitam. 

Jauniešu Saeimas sēdēm un noslēguma pasākumam ikviens varēja sekot līdzi tiešsaistē parlamenta mājaslapā www.saeima.lv. Informācija par projekta aktivitātēm pieejama arī sociālajos tīklos www.draugiem.lv/jauniesusaeima/, www.youtube.com/jauniesusaeima un Twitter@jauniesusaeima un @jekaba11

Pasākumu rīkoja Saeima; projekta informatīvie atbalstītāji ― sociālais tīkls Draugiem.lv, Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.


Mūrniece 5.Jauniešu Saeimas deputātiem: valsts ir tāda, kādu mēs to veidojam


5.Jauniešu Saeimas materiāli 

5.Jauniešu Saeimas dalībnieku saraksts
5.Jauniešu Saeimas darba kārtība
Deklarācija Par patriotisma veicināšanu, drošības un aizsardzības apmācības ieviešanu skolās, jauniešu iesaistīšanu valsts aizsardzībā
Deklarācija Par veselīgu dzīvesveidu, veselības un sociālo aprūpi
Deklarācija Par jauniešu aktīvāku iesaistīšanos Eiropas Savienības aktivitātēs un politikas veidošanu
Videoieraksts - 1.daļa , 2.daļa un noslēgums
Videosižets „Sanāk 5.Jauniešu Saeima”
Videosižets par 5.Jauniešu Saeimas darbu
Fotogrāfijas „5.Jauniešu Saeima”
Fotogrāfijas  „Gatavošanās 5.Jauniešu Saeimai”

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde