Cilvēktiesību komisijas deputāti iepazīstas ar sadzīves apstākļiem sociālās aprūpes centrā „Ezerkrasti”

(31.03.2015.)
Galerija

Saeimas Cilvēktiesību komisijas deputāti izbraukuma sēdē otrdien, 31.martā, apmeklēja valsts sociālās aprūpes centru „Ezerkrasti”, lai iepazītos ar sadzīves apstākļiem, kādos dzīvos līdzšinējie valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) filiāļu „Kauguri” un „Rauna” klienti.

„Aprūpes centru filiāļu iemītniekus „Ezerkrastos” sagaida tikko renovētas telpas, un sadzīves apstākļi šeit acīmredzot būs apmierinoši. Taču lielākās bažas ir par to, kā cilvēki psiholoģiski uztvers pārcelšanos, ņemot vērā, ka daudzi uz jaunajām mājām dosies nelabprāt. Tādēļ ļoti svarīga būs „Ezerkrastu” darbinieku loma, palīdzot klientiem iejusties jaunajā vietā,” pēc redzētā secināja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne. Personāla apliecinājums, ka „Kauguru” un „Raunas” aprūpes centru iemītniekiem tiks nodrošinātas iespējas ņemt līdzi personīgās lietas, ļauj ticēt, ka tas palīdzēs VSAC klientiem vieglāk iejusties jaunajā vidē, cerības pauda I.Laizāne.

Pozitīvu iespaidu atstāja darbnīcām un aktīvai laika pavadīšanai paredzētās telpas, kuras nodrošinās daudzveidīgākas laika pavadīšanas iespējas un uzlabos centra iemītnieku dzīves kvalitāti, stāsta Saeimas komisijas vadītāja, vienlaikus paužot bažas, vai centra nomaļā atrašanās vieta nebūs šķērslis sociālās aprūpes centra klientu socializācijai.

Komisijas deputāti nolēma apmeklēt „Ezerkrastus” arī pēc tam, kad turp būs pārcēlušies VSAC filiāļu „Kauguri” un „Rauna” iemītnieki, lai pārliecinātos, ka reorganizācijas gaitā ir ievērotas aprūpes centru klientu intereses un tiesības.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā iepriekš saņemtas vēstules, kurās aprakstītajās situācijās bija vērojami cilvēktiesību aizskārumi saistībā ar reorganizāciju un iemītnieku pārcelšanu, kas ir īpaši sensitīvi, ņemot vērā aprūpes centru klientu īpašās vajadzības un psihiskās veselības stāvokli, atgādināja I.Laizāne. Jau iepriekš sarunās ar VSAC filiāļu „Kauguri” un „Rauna” atbildīgajām amatpersonām Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja uzsvēra, ka centru aprūpē esošajiem cilvēkiem ar smagiem garīga rakstura traucējumiem nepieciešama daudz rūpīgāka gaidāmo pārmaiņu skaidrošana un ilgstošāka sagatavošanās.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde