Plānots palielināt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām

(19.03.2015.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas deputāti ceturtdien, 19.martā, vienojās konceptuāli atbalstīt grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz dubultot līdzšinējo finansējumu partijām no valsts budžeta. 

Patlaban finansējums noteikts 0,71 eiro apmērā par katru Saeimas vēlēšanās iegūto balsi, un to saņem partijas, kas iepriekšējās vēlēšanās guvušas vairāk nekā divu procentu vēlētāju atbalstu. Likums noteic, ka valsts budžeta finansējumu partijām piešķir uz četriem gadiem. 

Likumprojekta iesniedzēji rosina atteikties no līdzšinējiem naudas tērēšanas ierobežojumiem, bet paredzēt, ka valsts piešķirto finansējumu partija var izmantot savas politiskās un saimnieciskās darbības nodrošināšanai. 

Grozījumi likumā rosināti, ņemot vērā Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīvu politisko partiju sistēmas pilnveidošanai. 

Saistītās izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā, kas paredz personu ziedojumus partijām noteikt kā attaisnotos izdevumus, atbildīgā Budžeta komisija jau virza izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā. 

Savukārt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija iepriekš konceptuāli atbalstījusi grozījumus Saeimas vēlēšanu un Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumos. Tie paredz noteikt, ka tām partijām, kuras vēlas piedalīties Saeimas vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, jābūt vismaz 500 biedru līdzšinējo 200 vietā un Saeimas vēlēšanās var startēt tikai tāda partija, kas dibināta ne vēlāk kā vienu gadu pirms vēlēšanām. 

Tāpat Valsts pārvaldes komisijā jau konceptuāli atbalstīti grozījumi Politisko partiju likumā, kas paredz, ka partijai savos statūtos jānosaka kārtība, kādā biedrs var pieprasīt attiecīga jautājuma iekļaušanu partijas biedru sapulces darba kārtībā. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā