Inese Lībiņa-Egnere Eiropas Parlamentā prezentē Latvijas ES prezidentūras programmu civiltiesību jomā

(26.02.2015.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre un Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere ceturtdien, 26.februārī, Beļģijas galvaspilsētā Briselē Eiropas Parlamentā (EP) atklājot Civiltiesību un tieslietu forumu „Pārrobežu darbības Eiropas Savienībā — dzīves atvieglošana iedzīvotājiem”, prezentēja Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē programmu civiltiesību jomā.

Latvija prezidējošās valsts pienākumus uzņēmusies līdz ar jauna EP sasaukuma sanākšanu un laikā, kad darbu sākusi jauna Eiropas Komisija, tāpēc mūsu valstij tas ir papildu izaicinājums – ES Padomē veiksmīgi sākt jaunu Eiropas likumdošanas ciklu, uzrunājot klātesošos, sacīja I.Lībiņa-Egnere.

Pieaugošā ES pilsoņu pārvietošanās un kapitāla kustība Eiropā rada arvien vairāk pārrobežu civillietu, tāpēc pastāvīgi ir aktuāla starptautisko privāttiesību un komerctiesību pilnveidošana, sacīja I.Lībiņa-Egnere. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka tieslietu joma arvien vairāk ir saistītas ar ekonomisko izaugsmi un attīstību, kā arī iekšējā tirgus stiprināšanu, tāpēc Latvijas prezidentūra kā vienu no prioritātēm izvirzījusi izaugsmes veicināšanu, tostarp koncepta - taisnīgums izaugsmei - veicināšanu tiesiskuma jomā.

Saistībā ar izaugsmes veicināšanu kā Latvijas prezidentūras prioritāti mūsu valsts jau turpina darbu pie vairākiem aktuāliem tiesību aktiem civiltiesību un komerctiesību jomā, tostarp attiecībā uz publisko dokumentu regulējumu, sacīja I.Lībiņa-Egnere. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētājas biedre informēja, ka vēl viena Latvijas prezidentūras prioritāte ir pārskatīt Regulu, ar ko izveido Eiropas procedūru maza apmēra prasībām, kas būtu vēl viens solis, lai Eiropas pārrobežu tiesvedību padarītu efektīvāku un pieejamāku, atspoguļojot tehnoloģisko progresu ES dalībvalstu tiesu sistēmās.

Tāpat I.Lībiņa-Egnere informēja, ka jau martā, tiekoties dalībvalstu tieslietu ministriem, plānots formāli apstiprināt Maksātnespējas regulu, un pauda gandarījumu, ka pavisam drīz ES būs moderns tiesiskais regulējums pārrobežu maksātnespējas procedūrām. Taisnīguma izaugsmes veicināšanas kontekstā Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka tiesiskais regulējums, kas atbilst personu un uzņēmumu vajadzībām, kā arī atļauj un veicina to pārrobežu darbību Eiropā, ir būtisks elements Eiropas izaugsmes un konkurētspējas veicināšanai.

I.Lībiņa-Egnere savā runā pieskārās arī ģimenes tiesību jautājumiem, informējot, ka Latvijas prezidentūra strādā, lai panāktu iespējami ātru vienošanos par piedāvātajiem lēmumiem saistībā ar astoņu trešo valstu pievienošanos Hāgas konvencijai par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem. Savukārt saistībā ar uzņēmējdarbības tiesībām ES Padomē notiek diskusijas par Akcionāru tiesību direktīvu un Viena īpašnieka sabiedrības direktīvu.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka privāto tiesību jautājumi ir ļoti būtiski ikvienam Eiropas pilsonim, jo ietekmē ikvienu darba un privātās dzīves aspektu. Tāpēc mums ir jādara viss iespējamais, lai nodrošinātu, ka Eiropas līmenī uzņēmumu un patērētāju pārrobežu darbības ir iespējamas un satur nepieciešamās garantijas. Pārvietošanās pa Eiropu mūsu pilsoņiem ir atvieglota un mums ir nodrošināts uzticams tiesiskais regulējums attiecībā uz bērnu radīšanu un ar ģimeni saistītiem aspektiem, teica I.Lībiņa-Egnere.

Civiltiesību un tieslietu forumā Briselē pulcējas EP deputāti, nacionālo parlamentu deputāti, kā arī izcili eksperti, praktiķi un akadēmiķi, lai trīs sesijās diskutētu par aktuālajiem starptautisko privāttiesību jautājumiem.

Forumā klātesošie diskutē par pārrobežu ģimenēm un ģimenēm, kas šķērso robežas, tostarp par mediāciju starptautiskās bērnu nolaupīšanas lietās, un par mazāku dokumentu apjomu mobiliem iedzīvotājiem, tajā skaitā par pilsoņu un uzņēmumu brīvas pārvietošanās veicināšanu, vienkāršojot noteiktu publisko dokumentu akceptēšanu Eiropas Savienībā un ārpus tās. Tāpat forumā tiek runāts par uzņēmēju un patērētāju interesēm, tostarp par mediāciju kā alternatīvu strīdu izšķiršanas metodi un Eiropas procedūru maza apmēra prasībām.

 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā