Saeima konceptuāli atbalsta likuma grozījumus, lai vienkāršotu administratīvo teritoriju robežu grozīšanu

(26.02.2015.)
Galerija

Paredzot vienkāršāku administratīvo teritoriju robežu grozīšanas procedūru, Saeima ceturtdien, 26.februārī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā.

Vienkāršāka kārtība paredzēta gadījumos, ja robežu grozīšanas rezultātā netiek mainīts administratīvo teritoriju vai novadu teritoriālo vienību statuss.

Plānots noteikt – ja republikas pilsēta, novads un tā teritoriālā vienība saglabā savu statusu un novada teritoriālā vienība netiek pievienota citam novadam vai republikas pilsētai, administratīvo teritoriju robežas, ņemot vērā ieinteresēto pašvaldību vienošanos, groza Ministru kabinets.

Savukārt, ja administratīvās teritorijas tiek apvienotas vai novada teritoriālā vienība tiek iekļauta citā novadā vai republikas pilsētā, paredzēts, ka par robežu grozīšanu lems Saeima.

Patlaban likums nosaka, ka administratīvo teritoriju robežu aprakstus apstiprina Ministru kabinets, bet par robežu grozīšanu lemj Saeima.

Likuma grozījumus izskatīšanai Saeimā virzīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija un iepriekš tos atbalstījusi arī Pašvaldības sistēmas pilnveidošanas apakškomisija. Grozījumu autori Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā norāda, ka piedāvātās izmaiņas atbrīvos Saeimu no lokālas nozīmes jautājumu izlemšanas, līdz ar to nodrošinot ātrāku un vienkāršāku procedūru administratīvo teritoriju robežu grozīšanai, ja, piemēram, pašvaldībām nepieciešams attīstīt industriālās teritorijas. 

Grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā Saeima šodien atzina par steidzamiem. 







Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā