Saeimas rīkotā ārpolitikas konferencē pulcēsies augstas ES un NATO amatpersonas un starptautiska līmeņa ārlietu eksperti

(05.03.2015.)

5. un 6.martā Rīgā Saeimas rīkotā ārpolitikas konferencē pulcēsies teju 300 Eiropas Savienības (ES) parlamentārieši, augstas ES un NATO amatpersonas, kā arī starptautiska līmeņa ārlietu eksperti. Šī starpparlamentārā konference par kopējo ārpolitiku un drošības politiku, kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku ir viens no sešiem Saeimas rīkotajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros.

Konferenci atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš un Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Elmārs Broks (Elmar Brok).

„Eiropas Savienība gan tās iekšienē, gan pierobežā patlaban saskaras ar terorisma draudiem. Pasauli satrauc Krievijas Federācijas agresija Ukrainā, teroristiskā grupējuma ISIL jeb tā dēvētās Islāma valsts Irākā un Sīrijā aktivitātes un bēgļu plūsmu pieaugums. Tāpēc šajā augsta līmeņa konferencē īpašu uzmanību veltīsim Eiropas Savienības un NATO rīcībai šajos apstākļos un centīsimies rast atbildi uz jautājumu, kā mums sadarboties veiksmīgāk, ņemot vērā jaunos drošības izaicinājumus,” uzsver O.Ē.Kalniņš.

Saeimas Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis pirms gaidāmās konferences akcentē: „Viens no sarežģītākajiem drošības izaicinājumiem, ar ko pašlaik saskaras Eiropas Savienība un NATO, ir hibrīdkarš jeb slēpta agresija, tāpēc šim jautājumam veltīsim atsevišķu darba grupu. Centīsimies rast atbildes uz virkni jautājumu, tostarp – vai mēs un mūsu partneri ir gatavi šādus draudus identificēt un dot adekvātu atbildi.”

Konferences pirmajā sesijā tiks diskutēts par Eiropas Kaimiņattiecību politikas aktualitātēm. Šajā sesijā uzrunas teiks Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, bijušais Zviedrijas ārlietu ministrs un viens no Austrumu partnerības iniciatoriem un virzītājiem Karls Bilts (Carl Bildt), kā arī Savienības Vidusjūrai ģenerālsekretārs Fathallahs Sidžilmasi (Fathallah Sijilmassi).

Savukārt otrajā sesijā paredzētas diskusijas par Eiropas kopējo drošības un aizsardzības politiku un NATO – sekmīgāku sadarbību jauno drošības apdraudējumu apstākļos. Šajā sesijā ar uzrunām uzstāsies Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un NATO ģenerālsekretāra vietnieks Aleksandrs Veršbovs (Alexander Vershbow), kā arī Eiropas Ārējās darbības dienesta ģenerālsekretāra vietnieks Macejs Popovskis (Maciej Popowski).

Konferences trešajā sesijā, kas notiks piektdien, 6.martā, plānots runāt par Kopējās ārpolitikas un drošības politikas prioritātēm un uzdevumiem. Ar uzrunu šajā sesijā uzstāsies ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni (Federica Mogherini).

Konferences otrajā dienā darbs notiks paralēlās darba grupās. Pirmajā darba grupā diskusiju par ceļu uz Rīgas samitu un Austrumu partnerības pārdefinēšanu moderēs Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, savukārt ziņotājs būs EP Ārlietu komitejas loceklis Petrs Auštrevičs (Petras Auštrevičius). Šajā darba grupā kā runātāji uzstāsies Latvijas Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks Austrumu partnerības jautājumos Juris Poikāns, Starptautiskā pētījumu centra „European Council on Foreign Relations” vecākā politikas pētniece Kadrija Līka (Kadri Liik), kā arī Gruzijas Stratēģisko pētījumu institūta prezidente Eka Tkešelašvili (Eka Tkeshelashvili) un Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Diskusiju otrajā darba grupā par ES reakciju uz nestabilitāti un apdraudējumiem Vidusjūras dienvidos un Tuvajos Austrumos vadīs Saeimas Ārlietu komisijas deputāts, Latvijas Ārpolitikas institūta dibinātājs un bijušais direktors Atis Lejiņš, bet ziņotājs būs Maltas parlamenta Ārlietu un Eiropas lietu komisijas loceklis Franciss Zamits Dimeks (Francis Zammit Dimech). Darba grupā ar runām uzstāsies Francijas Nacionālās Asamblejas Ārlietu komisijas deputāts Gijs-Mišels Ševo (Guy-Michel Chauveau), EP Ārlietu komitejas loceklis un EP delegācijas attiecībām ar Magribas valstīm un Arābu Magribas Savienību priekšsēdētājs Pjērs Antonio Panceri (Pier Antonio Panzeri), Eiropas Ārējā darbības dienesta Ziemeļāfrikas, Tuvo Austrumu, Arābijas pussalas, Irānas un Irākas nodaļas direktors Kristians Bergers (Christian Berger) un ES Drošības pētījumu institūta vecākā analītiķe Florānsa Goba (Florence Gaub).

Diskusiju trešajā darba grupā par hibrīdkaru kā jaunu drošības izaicinājumu Eiropai moderēs Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Rihards Kols, savukārt ziņotājs būs Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja biedrs Raimonds Bergmanis. Šajā darba grupā kā runātāji būs NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Kārkliņš, Eiropas Ārējās darbības dienesta ES Militārā personāla ģenerāldirektora vietnieks kontradmirālis Valdemārs Guško (Waldemar Głuszko), Karaliskā Starptautisko attiecību institūta „Chatham House” Krievijas un Eirāzijas programmas zinātniskais līdzstrādnieks Džeimss Šers (James Sherr), Ukrainas Razumkova centra Ārējo attiecību un starptautiskās drošības programmas līdzvadītājs Oleksijs Meļņiks (Oleksiy Melnyk), kā arī Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors.

Savukārt diskusiju ceturtajā darba grupā par izaicinājumiem un risinājumiem ES kaujas grupu nosūtīšanai misijās pašreizējā tiesiskā regulējuma ietvaros vadīs EP Ārlietu komitejas un Drošības un aizsardzības apakškomitejas loceklis Mihaels Gālers (Michael Gahler), bet ziņotājs būs Itālijas Senāta Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Nikolā Latorre (Nicola Latorre). Šajā darba grupā ar runām uzstāsies Nīderlandes Senāta Ārlietu, aizsardzības un attīstības sadarbības komitejas priekšsēdētājs Frenks E. van Kapens (Frank E. van Kappen), Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas loceklis Veiko Spolītis, Nīderlandes Karaliskās armijas atvaļināts ģenerālleitnants Tons van Launs (Ton van Loon), kā arī Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētniece Nora Vanaga.

Konferences noslēgumā tiks prezentēti darba grupu secinājumi, apstiprināti konferences secinājumi, un ar runām uzstāsies O.Ē.Kalniņš un E.Broks.

Konferences pirmās dienas pārtraukumā plkst.14.00 viesiem paredzēta tradicionālā kopīgā fotografēšanās.

Tiešraidē sanāksmei ikviens varēs sekot līdzi Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas mājaslapā www.parleu2015.lv. Ar pasākuma programmu var iepazīties http://ej.uz/vppj.

Konference notiks 5. un 6.martā attiecīgi plkst.11.00 un 9.00 Starptautiskajā izstāžu centrā „Ķīpsala”, Ķīpsalas ielā 8.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt