Ojārs Ēriks Kalniņš: ASV ir skaidra izpratne par drošības situāciju Baltijā

(11.02.2015.)

„Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) ir skaidra izpratne par drošības situāciju Baltijā, tāpēc Latvija, Lietuva un Igaunija nepieciešamības gadījumā var uz tām paļauties,” trešdien, 11.februārī, pēc Saeimas Ārlietu komisijas sēdes uzsver tās priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

ASV ļoti nopietni uztver garantijas, kuras tās sniedz NATO sabiedrotajiem, un nepieciešamības gadījumā tās ir gatavas reaģēt, komisijas deputātiem apliecināja Ārlietu ministrijas politiskais direktors Eduards Stiprais. Viņš arī akcentēja, ka ASV kā mūsu valsts sabiedrotais pievērš uzmanību virknei aspektu, tostarp robežas drošībai un sabiedrības saliedētības jautājumam. Būtiski ir neradīt apstākļus, kas veicinātu potenciālā agresora lēmumu iebrukt kādā valstī, sacīja E.Stiprais.

Ārlietu ministrijas politiskais direktors šīsdienas sēdē komisijas deputātus informēja par janvāra nogalē notikušo ārlietu ministra Edgara Rinkēviča darba vizīti ASV.

Tāpat deputāti pārrunāja šodien Minskā gaidāmo Vācijas, Francijas, Ukrainas un Krievijas līderu tikšanos, kuras mērķis ir panākt risinājumu konfliktam Ukrainas austrumos, apturēt karadarbību un izstrādāt situācijas normalizēšanas plānu. „Šī ir vēsturiska diena, jo, iespējams, tieši šodien tiks izlemts ceļš, kuru pasaule mēros saistībā ar konfliktu Ukrainas austrumos,” uzsver O.Ē.Kalniņš.

Komisijas sēdē O.Ē.Kalniņš arī izteica pateicību Latvijas diplomātiem par ieguldīto darbu Pētera Grestes atbrīvošanā no Kairas cietuma. Mūsu valsts diplomātu veikums atzinīgi novērtēts arī Austrālijā, ko apliecina publikācijas Austrālijas medijos, sacīja komisijas priekšsēdētājs.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt