Par Eiropas jautājumiem atbildīgie ES parlamentārieši pirmdien tiksies Saeimā

(30.01.2015.)

Pirmdien, 2.februārī, Saeimā notiks Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Savienības un Eiropas lietu komiteju konferences (COSAC) priekšsēdētāju sanāksme. Tas ir viens no sešiem Saeimas rīkotajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros.

Tikšanos parlamenta Sēžu zālē atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

„Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju tikšanās ir svarīgs instruments, ar kura palīdzību nacionālie parlamenti iesaistās Eiropas Savienības politiku veidošanā,” pirms gaidāmās sanāksmes uzsver L.Čigāne, akcentējot, ka līdz ar to dalībvalstu parlamentārieši var ES līmenī pieņemtos lēmumus un to ietekmi uz dalībvalstīm un ikvienu sabiedrības pārstāvi saprotamā veidā skaidrot vēlētājiem.

Sanāksmes pirmajā sesijā Eiropas parlamentārieši diskutēs par Latvijas ES prezidentūras prioritātēm un ES nākotnes redzējumu pēc jaunās Eiropas Komisijas (EK) ievēlēšanas. Šajā sesijā uzrunas teiks EK pirmais viceprezidents pārvaldes un starpinstitūciju attiecību veicināšanas, likuma varas un pamattiesību jautājumos Franss Timmermans (Frans Timmermans) un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Savukārt otrajā sesijā paredzētas diskusijas par Austrumu partnerību un tās nākotnes izaicinājumiem. Šajā sesijā ar uzrunām uzstāsies Zviedrijas parlamenta priekšsēdētājs Urbans Ālins (Urban Ahlin), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kā arī Ukrainas parlamenta Eiropas integrācijas komitejas priekšsēdētājas pirmais vietnieks Ostaps Semeraks (Ostap Semerak).

Konferences pārtraukumā Saeimas nama Sēžu zālē plkst.11.30 viesiem paredzēta tradicionālā kopīgā fotografēšanās.

Tiešraidē sanāksmei ikviens varēs sekot līdzi Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas mājaslapā www.parleu2015.lv. Ar pasākuma programmu var iepazīties http://parleu2015.lv/files/cosac/lv-draft-programme-cosac-chairpersons-2.pdf.

Konference notiks pirmdien, 2.februārī, plkst.9.00 Saeimas Sēžu zālē Jēkaba ielā 11.

COSAC sanāksmi ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošā valsts. COSAC priekšsēdētāju sanāksmē piedalās visu ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji, kā arī Eiropas Parlamenta deputāti. Tāpat uz sanāksmi tiek aicinātas citas amatpersonas un eksperti. Tradicionāli COSAC priekšsēdētāju sanāksmē līdztekus rīkotājvalsts prezidentūras prioritāšu izskatīšanai un citiem jautājumiem tiek izstrādāta COSAC plenārsēdes darba kārtība. COSAC plenārsēde Rīgā notiks no 31.maija līdz 2.jūnijam.

Mediju ievērībai:
Informācija par akreditāciju Saeimas organizētajiem Latvijas ES prezidentūras pasākumiem http://parleu2015.lv/lv/medijiem

 

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt