Baltijas Asambleja aicina Krieviju izbeigt pret Gruziju vērsto provokatīvo darbību

(24.11.2014.)

Baltijas Asambleja (BA) pirmdien, 24.novembrī, pieņēma paziņojumu, kurā aicina Krieviju izbeigt pret Gruziju vērsto provokatīvo darbību, atsaukt tā dēvētā līguma projektu un pildīt saistības, kas izriet no 2008.gada 12.augustā noslēgtā pamiera līguma un tā īstenošanas, kas aizsākās 2008.gada 8.septembrī.

BA aicina Krieviju arī konstruktīvi piedalīties starptautiskajās sarunās Ženēvā un nodrošināt brīvu piekļuvi Eiropas Savienības novērotāju misijai Gruzijas reģioniem Abhāzijai un Chinvali (Dienvidosetija).

BA pauž dziļas bažas par Krievijas izstrādāto tā dēvēto Līgumu par savienību un integrāciju, kuru tā gatavojas slēgt ar Gruzijas reģionu Abhāziju. Baltijas parlamentārieši pilnībā atbalsta Gruzijas suverenitāti un teritoriālo vienotību tās starptautiski atzītajās robežās, teikts paziņojumā.

Tāpat BA uzsver, ka šādi pasākumi ir pretrunā ar Gruzijas teritoriālo vienotību un suverenitāti, starptautisko tiesību un EDSO principiem, kā arī starptautiskajām saistībām, ko Krievija uzņēmās 2008.gadā. Šāda Krievijas rīcība tieši ietekmēs drošību un stabilitāti gan vietējā, gan plašāka reģiona mērogā, kā arī apgrūtinās Krievijas un Gruzijas konflikta miermīlīgu atrisināšanu.

BA ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā tiek risināti BA dienas kārtības aktuālie sadarbības jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā