Izglītības komisija veidos Sporta apakškomisiju

(19.11.2014.)
Galerija

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 19.novembrī, vienojās izveidot Sporta apakškomisiju. Komisija aicina līdz 25.novembrim katru frakciju pieteikt līdz trim kandidātiem dalībai Sporta apakškomisijā.

Tāpat Izglītības komisija turpinās darbu pie likumiskā ietvara Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu uzturēšanas, izmantošanas, apsaimniekošanas un finansēšanas kārtībai. Par to deputāti vienojās, skatot 11.Saeimā nepabeigtos likumprojektus, kuru izskatīšana turpināma 12.Saeimā.

Deputāti bija vienisprātis, ka lielākais izaicinājums būs atrast Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekotāju, kas šo pienākumu vēlētos uzņemties, kā arī sakārtot šo objektu īpašumtiesības.

Komisija vienojās tālākai izskatīšanai virzīt arī grozījumus Vispārējās izglītības likumā, lai noteiktu, ka skolēni centralizētā eksāmena svešvalodā vietā varēs izvēlēties kārtot starptautiski atzītu pārbaudījumu, piemēram, TOEFL (Test of English as a Foreign Language) vai IELTS (International English Language Testing System).

Tāpat komisijas deputāti strādās pie grozījumiem Izglītības likumā, kas paredz noteikt pienākumu Ministru kabinetam izstrādāt valstiskās audzināšanas vadlīnijas izglītības iestādēm, tādējādi stiprinot skolēnu piederības sajūtu Latvijai un tās pamatvērtībām.

Komisija tālākai izskatīšanai virzīs arī grozījumus Profesionālās izglītības likumā, kas paredz izveidot nozares ekspertu padomi, kā arī profesionālās izglītības iestādēs jaunu koleģiālu padomdevēju –konventu. Tas veicinās profesionālās izglītības iestāžu spēju ātri reaģēt uz izmaiņām reģionālajā darba tirgū.

Lai veicinātu rūpnieciskā īpašuma aizsardzību, komisija turpinās darbu arī pie jaunā Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likuma projekta. Tomēr, diskutējot ar Juridiskā biroja pārstāvjiem, deputāti vienojās neturpināt ar to saistīto grozījumu Pusvadītāju izstrādājumu topogrāfiju aizsardzības likumā, Patentu likumā, Dizainparaugu likumā un likumā „Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm” skatīšanu to nepietiekamās juridiskās kvalitātes dēļ.

Kopumā 12.Saeima var lemt par 94 likumprojektu pārņemšanu, kuru izskatīšana nav pabeigta iepriekšējā Saeimas sasaukumā.

Saeimas kārtības rullis paredz — ja iepriekšējā Saeima savu pilnvaru laikā nav pabeigusi likumprojekta izskatīšanu, bet tas izskatīts vienā vai divos lasījumos, nākamā Saeima savā pirmajā sesijā var lemt, vai likumprojekta izskatīšana ir turpināma. Iepriekšējās Saeimas likumprojektu izskatīšanu var rosināt Valsts prezidents, Ministru kabinets, Saeimas komisija vai ne mazāk kā pieci deputāti. Saeima atsevišķi lemj par katru likumprojektu un, ja nolemj turpināt tā izskatīšanu, nosaka atbildīgo komisiju un priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Šādā kārtībā atbildīgajai komisijai nodots likumprojekts tiek uzskatīts par pieņemtu pirmajā lasījumā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā