Saeimas Eiropas lietu komisiju vadīs Lolita Čigāne

(10.11.2014.)

Saeimas Eiropas lietu komisiju vadīs Lolita Čigāne, šodien komisijas pirmajā sēdē nolēma komisijas locekļi.

L.Čigāne Saeimā ievēlēta no politiskās partijas „VIENOTĪBA” saraksta.

L.Čigāne bija ievēlēta arī divos iepriekšējos Saeimas sasaukumos. 10. un 11.Saeimā L.Čigāne ieņēma Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sekretāres amatu un strādāja Publisko izdevumu un revīzijas komisijā, kā arī vairākās apakškomisijās. 11.Saeimas laikā L.Čigāne strādāja arī Eiropas lietu komisijā, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, kā arī Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā. Tāpat 10.Saeimas laikā L.Čigāne bija Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas pastāvīgā pārstāvja aizstājēja, savukārt 11.Saeimā – šīs delegācijas pastāvīgā pārstāve. L.Čigāne 11.Saeimā pildīja arī Finanšu ministrijas parlamentārās sekretāres pienākumus.

Par komisijas priekšsēdētājas biedru šodien ievēlēts Armands Krauze (ZZS), bet par komisijas sekretāru – Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK). 

Eiropas lietu komisijā strādās arī deputāti Guntis Belēvičs (ZZS), Sergejs Dolgopolovs (SASKAŅA), Ojārs Ēriks Kalniņš (VIENOTĪBA), Nellija Kleinberga (LRA), Ivans Klementjevs (SASKAŅA), Rihards Kols (VL-TB/LNNK), Atis Lejiņš (VIENOTĪBA), Regīna Ločmele-Luņova (SASKAŅA), Romāns Mežeckis (NSL), Igors Pimenovs (SASKAŅA), Edgars Putra (ZZS), Jūlija Stepaņenko (SASKAŅA), Kārlis Šadurskis (VIENOTĪBA) un Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK).

Eiropas lietu komisija apstiprina Latvijas nostājas jeb nacionālās pozīcijas par Eiropas Savienības (ES) ministru padomēs izskatāmajiem jautājumiem. 

Ministram, kurš pārstāv Latviju attiecīgās nozares ES ministru padomē, ir pienākums iepazīstināt komisiju ar Latvijas valdības nostāju visos nozīmīgajos lēmumos attiecībā uz likumdošanu un stratēģiskajiem jautājumiem. Ministrs saņem parlamenta mandātu paust Latvijas viedokli ES ministru padomes sanāksmē tikai pēc tam, kad pozīcija ir saskaņota ar Saeimas Eiropas lietu komisiju.

Eiropas lietu komisijas darba apjoms būtiski pieaugs Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā, jo līdztekus Latvijas nostāju apstiprināšanai komisija apstiprinās prezidentūras mandātus un aktīvi iesaistīsies prezidentūras parlamentāro konferenču rīkošanā. 

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli Saeimā darbojas 16 komisijas. 

Saeimas komisijas strādā noteiktā likumdošanas jomā, uzrauga izpildvaras darbību, kā arī veic citus komisijas darba specifikai atbilstošus uzdevumus. Saeimas komisijas sagatavo izskatīšanai lietas, kas tiek apspriestas Saeimas sēdēs. Pamatojoties uz Saeimas lēmumiem, komisijas izskata likumprojektus, priekšlikumus un iesniegumus.

Deputāts vienā un tajā pašā laikā var strādāt ne vairāk kā divās pastāvīgajās komisijās un trīs apakškomisijās.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt