Saeimas priekšsēdētāja Baltijas spīkerus uzaicina uz Latvijas prezidentūras atklāšanu

(24.10.2014.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, piektdien, 24.oktobrī, uzaicināja Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju Eiki Nestoru (Eiki Nestor) un Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju Loretu Graužinieni (Loreta Graužinienė) uz Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē 2015.gada pirmajā pusē atklāšanas ceremoniju Rīgā. Baltijas valstu spīkeri tikās Baltijas Asamblejas (BA) 33.sesijas ietvaros Igaunijas galvaspilsētā Tallinā.

Ar Baltijas valstu kolēģiem Saeimas priekšsēdētāja pārrunāja aktuālos drošības jautājumus Baltijas reģionā un bija vienisprātis par nepieciešamību paplašināt un stiprināt kopīgi visu triju Baltijas valstu sadarbību drošības jomā, ņemot vērā līdzšinējo Krievijas agresiju Ukrainā. 

Sarunā Saeimas priekšsēdētāja kolēģus informēja par gaidāmās Latvijas prezidentūras prioritātēm – konkurētspēju un izaugsmi, digitālā potenciāla palielināšanu un ES lomu globālā mērogā. Vienlaikus S.Āboltiņa sacīja, ka prezidentūras parlamentārās dimensijas ietvaros Saeima organizēs piecas starpparlamentāras sanāksmes Rīgā un vienu sadarbībā ar Eiropas Parlamentu Beļģijas galvaspilsētā Briselē.

Pārrunājot Baltijas valstu sadarbību enerģētikas jomā, Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka situācija Ukrainā apliecina nepieciešamību palielināt ES enerģijas tirgus neatkarību un attīstīt alternatīvās enerģijas infrastruktūru. Vienlaikus

S.Āboltiņa apliecināja Latvijas stingro atbalstu Polijas-Lietuvas starpsavienojuma izveides projektu, kas ir galvenais risinājums Baltijas valstu fiziskai integrācijai ES gāzes tirgū un ir vitāli nozīmīgs reģiona un gāzes piegādātāju diversifikācijai.

Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas apņemšanos īstenot Baltijas enerģētikas tirgus starpsavienojuma plānu, uzsverot, ka ir būtiski turpināt veidot elektroenerģijas starpsavienojumu, kas ļautu integrēt Baltijas un Ziemeļvalstu tirgu un nodrošinātu tā efektīvu darbību.

Tikšanās laikā pārrunāta arī NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra nesenā izveidošana Rīgā. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka tas stiprinās kolektīvās alianses spējas aizvien mainīgajā informācijas vidē. NATO kontekstā

S.Āboltiņa arī atskatījās uz Velsas samita rezultātiem un apliecināja, ka Latvija sniegs visu nepieciešamo atbalstu, lai nodrošinātu pastāvīgu sabiedroto klātbūtni reģionā. 

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas atbalstu Igaunijas prezidentūrai Baltijas Ministru padomē un BA.

Saeimas priekšsēdētāja vērsa uzmanību uz Baltijas Asamblejas praktiskās sadarbības piemēriem e-paraksta ieviešanas un medicīnas iepirkumu jomā.  

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157648948629975/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības 



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde