Eiropas lietu komisija apstiprina Latvijas ES prezidentūras parlamentāro sanāksmju tematus

(17.10.2014.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 17.oktobrī, apstiprināja gaidāmās Latvijas pirmās prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē parlamentārās dimensijas sanāksmēs izskatāmos tematus. Prezidentūras ietvaros plānots organizēt sešas parlamentārās sanāksmes.

„Prezidentūras parlamentārās sanāksmes ir iespēja akcentēt atsevišķas Latvijas prezidentūras prioritātes un par visai Eiropai būtiskiem un ikvienu Eiropas iedzīvotāju ietekmējošiem jautājumiem runāt parlamentārā līmenī,” parlamentāro sanāksmju būtību raksturo Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, vienlaikus uzsverot, ka nākamajā pusgadā šajās sanāksmēs Rīgā piedalīsies aptuveni 1000 dalībnieku no visām 28 ES dalībvalstīm.

Kā būtiskākās parlamentārās sanāksmes komisijas priekšsēdētāja min ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju konferenci (COSAC), kā arī COSAC priekšsēdētāju konferenci. „Patlaban visā Eiropā un arī aiz Eiropas robežām uzmanība ir pievērsta notikumiem Ukrainā un līdz ar to - Austrumu partnerībai. COSAC priekšsēdētāju sanāksme notiks neilgi pirms maijā gaidāmā Rīgas Austrumu partnerības samita. Līdz ar to COSAC priekšsēdētāju sanāksme būs iespēja visu dalībvalstu parlamentāriešu līmenī diskutēt par šīs Eiropas Savienības Kaimiņu politikas nākotnes izaicinājumiem,” uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica.

Tāpat šajā sanāksmē tiks runāts par Latvijas prezidentūras prioritātēm un ES nākotnes redzējumu pēc jaunās Eiropas Komisijas ievēlēšanas. Sanāksme notiks nākamā gada 1. un 2.februārī Rīgā.

Savukārt COSAC plenārsēdē, kas Rīgā notiks no 31.maija līdz 2.jūnijam, ES parlamentārieši spriedīs par ES Enerģētikas politiku un Eiropas lietu parlamentārās uzraudzības nākotni, kā arī par stratēģiju „Eiropa 2020” un ES kā globālo spēlētāju.

Starpparlamentārajā konferencē par Līgumu par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā tiks diskutēts par Ekonomikas politikas konverģences veicināšanu, ekonomiskās un monetārās savienības sociālās dimensijas stiprināšanu, kā arī par Eiropas semestri, Stabilitātes un izaugsmes paktu un fiskālās stabilitātes līgumu. Šī konference Beļģijas galvaspilsētā Briselē notiks 4. un 5.februārī.

No 4. līdz 6.martam Rīgā gaidāmajā Starpparlamentārājā konferencē par kopējo ārpolitiku un drošības politiku, kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku ES parlamentārieši diskutēs par Austrumu partnerības nākotni un ES kaimiņattiecību politikas izvērtēšanu un pārdefinēšanu. Tāpat šajā sanāksmē kā diskusiju temati būs ES reakcija uz pieaugošo nestabilitāti, riskiem un izaicinājumiem Vidusjūras dienvidos un Tuvajos Austrumos, kā arī hibrīdkarš kā jauns drošības izaicinājums Eiropai un transatlantiskās attiecības.

Nodarbinātības un sociālo lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmes darba kārtībā būs jautājumi par visneaizsargātāko iedzīvotāju grupu līdzdalības veicināšanu darba tirgū, sociālo uzņēmējdarbību un Jauniešu garantijas iniciatīvu. Šī konference mūsu valsts galvaspilsētā notiks no 22. līdz 23.februārim.

Savukārt Ekonomikas un digitālo lietu komiteju priekšsēdētāju sanāksmē, kas 19. un 20.aprīlī notiks Rīgā, ES parlamentārieši runās par lielajiem datiem un mākoņdatošanu, drošību un privātumu digitālajā telpā un izglītību un nodarbinātību digitālajā ekonomikā. Tāpat šajā sanāksmē tiks vērtēta digitālās programmas Eiropai īstenošana.

Eiropas lietu komisija parlamentāro sanāksmju tematus apstiprināja, balstoties uz 11.Saeimā pārstāvēto politisko spēku 2013.gada 19.decembrī parakstīto vienošanos par Latvijas prezidentūras sagatavošanu un īstenošanu un uz Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas plānošanas komitejas 2014.gada 19.maija lēmumu.

Latvijas prezidentūras ES Padomē parlamentārā dimensija ir atsevišķa kopējās Latvijas prezidentūras ES Padomē sastāvdaļa.

Prezentācija par Latvijas prezidentūras starpparlamentāro sanāksmju tematiem pieejama http://ej.uz/59sv.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt