Saeimas priekšsēdētāja: Baltijas valstis ir stipras, kad tās ir vienotas

(13.09.2014.)
VideoGalerija

Cauri gadsimtiem no Saules kaujas līdz dziesmotajai revolūcijai, plecu pie pleca Baltijas ceļā, vienoti savās interesēs pie kopīgā Eiropas Savienības sarunu galda, brīvi un droši par savām robežām NATO aliansē – Baltijas valstis ir stipras, kad tās ir vienotas, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa sestdien, 13.septembrī, Rucavā sveicot Baltu vienības dienas svinīgo pasākumu dalībniekus.

Laika grieži nav žēlojuši mūsu zemi un tautas - vēsturiski atrazdamies tirdzniecības epicentrā, gadsimtiem ilgi esam bijuši spiesti atkal un atkal cīnīties par savu brīvību biežāk un pamatīgāk nekā citas tautas, pauda S.Āboltiņa un uzsvēra - iespējams, ar to izskaidrojama gadsimtos izkoptā izturīgā un spītīgā daba, te meklējamas saknes mūsu tautu izcilībai un spēkam.

Notikums, kas guvis Saules kaujas nosaukumu, ir vairāk nekā septiņus gadsimtus vecs - 1236.gada Rudens Saulstāvjos pilnmēness laikā zemgaļu un žemaišu ciltis kopīgiem spēkiem guva uzvaru pār krustnešu karaspēku, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka jau tolaik ik pakalnā tuvu un tālu iedegtie ugunskuri Saules kaujas priekšvakarā apliecināja baltu cilšu vienotību.

Baltijas tautu – latviešu un lietuviešu - likteņi bijuši saistīti gadsimtu garumā - mūs vieno radniecīgas valodas, kopīgas pagātnes spēcinātas ciešas un sirsnīgas attiecības, pauda S.Āboltiņa, akcentējot - mūsu valodu, identitātes, mentalitātes, seno un krāšņo tradīciju savdabība veido neatkārtojamu un bagātīgu mantojumu, kuru saglabāt, kopt un nodot nākamajām paaudzēm ir tikai mūsu pašu spēkos.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka praktiskā sadarbība kļūst aizvien ciešāka jomās, kurās Baltijas valstīm ir kopīgas intereses un vajadzības, un jo īpaši sekmīgi sadarbība attīstījusies Latvijas un Lietuvas parlamentu līmenī, kā arī veicinot kultūras dialogu un veidojot tēlu pasaulē.

Līdztekus tam, ka Lietuva ir mūsu lielākais tirdzniecības partneris jau vairākus gadus pēc kārtas, arī vasarā Latvijā notikusī Pasaules koru olimpiāde ir lielisks piemērs, kā kopīgiem spēkiem stiprināt mūsu identitāti, saglabājot un aktualizējot mūsu baltiskās saknes un ļaujot pasaulei atklāt baltu kultūras akcentus, uzsvēra S.Āboltiņa.

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka baltu vienība nav tikai datums kalendārā, bet gan nerimtīgs darbs arvien tuvāk iepazīt vienam otru un kopībā smelt spēkus nākotnes izaicinājumiem.

Noslēgumā S.Āboltiņa klātesošajiem vēlēja, lai tālie vēsturiskie notikumi, šodien aktualizēti visaugstākajā starpvaldību līmenī, kalpotu par pamatu un iedvesmas avotu pasaulē vienīgo baltu tautu sadarbībai.

Latvijas Saeima un Lietuvas Seims Saules kaujas dienu − 22.septembri − par Baltu vienības dienu pasludināja 2000.gadā.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde