E.Siliņa: medicīniskā transporta ārpakalpojuma iegāde Rīgas reģionā neatbilst valsts interesēm

(09.09.2014.)

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) praktizētais modelis, operatīvā medicīniskā transporta (OMT) pakalpojumu Rīgas reģionā nodrošinot ar ārpakalpojuma palīdzību, nav ekonomiski izdevīgākais. Nodrošinot šo pakalpojumu pašu spēkiem, katru gadu valsts varētu ietaupīt vismaz vienu miljonu eiro. To otrdien, 9.septembrī, izvērtējot sniegto informāciju, konstatēja Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija.

„Komisijas sēdē salīdzinājām dažādus izmaksu modeļus septiņu gadu periodam. Pretēji NMPD secinātajam komisija konstatēja, ka veidot savu autobāzi Rīgas reģionā būtu izdevīgāk, nekā pirkt ārpakalpojumu. Septiņu gadu periodā tas ļautu valstij ietaupīt vismaz 7,5 miljonus eiro,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa.

Arī Pārresoru koordinācijas centra direktors Pēteris Vilks norādīja, ka pēc iestādes ekspertu aprēķiniem Rīgas reģionālajā centrā ir iespējams izveidot tādu OMT nodrošinājuma modeli, kas ļautu ietaupīt vēl lielāku summu.

„Uzskatu, ka NMPD nav korekti salīdzinājis ārpakalpojuma izmaksas ar summām, kas būtu nepieciešamas, nodrošinot pakalpojumu pašu spēkiem. Salīdzināti dažādi pakalpojumu apjomi, tādējādi gan valdībai, gan komisijas deputātiem radot maldīgu priekšstatu par ārpakalpojuma finansiālajām priekšrocībām,” uz konstatētajām nepilnībām norāda E.Siliņa.

Izvērtējot sēdē sniegto informāciju, komisijas deputāti nolēma aicināt Veselības ministriju nekavējoties meklēt risinājumus ātrākai pārejai no ārpakalpojuma iegādes uz OMT nodrošināšanu pašu spēkiem.

„Šobrīd ir atbilstoši apstākļi, lai pāreja notiktu vienmērīgi un ar iespējami mazām izmaksām, jo, pirmkārt, dienesta rīcībā ir „ātrās palīdzības” automašīnas, kas tika izmantotas reģionos pirms 137 jaunu transportlīdzekļu iegādes. Otrkārt, Rīgas reģionālā centra rīcībā 2015.gadā būs 14 jaunas transporta vienības, kas iegādātas ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu. Treškārt, šobrīd notiek Eiropas Savienības fondu nākamā plānošanas perioda aktivitāšu plānošana, līdz ar to ir iespējams veikt pasākumus, lai autoparka izveide tiktu finansēta no Eiropas fondu līdzekļiem,” akcentē komisijas priekšsēdētāja.

Tāpat deputātus izbrīnīja fakts, ka ārpakalpojumu sniedzējs A/S „Rīgas Sanitārā autobāze” nepilda šobrīd spēkā esošā līguma nosacījumus, jo vairāk nekā pusi no operatīvā medicīniskā transporta pakalpojumiem sniedz ar transportlīdzekļiem, kuru vecums pārsniedz septiņus gadus.

Deputāti pauda sašutumu, ka dienesta vadība ir informēta par šādu līguma nosacījumu nepildi, bet nespēj vai negrib to ilgstoši novērst. Komisija nolēma aicināt Veselības ministriju izvērtēt NMPD amatpersonu atbildību par situāciju, kad ilgstoši netiek ievēroti ārpakalpojuma līguma nosacījumi.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt