Saeima atbalsta valdības lēmumu ārkārtējo situāciju izsludināt vēl vairākās Āfrikas cūku mēra skartajās teritorijās

(24.07.2014.)
Galerija

Saeima ceturtdien, 24.jūlijā, nolēma atbalstīt Ministru kabineta lēmumu paplašināt teritoriju, kurā no šī gada 2.jūlija līdz 1.oktobrim izsludināta ārkārtējā situācija saistībā ar nepieciešamību apkarot Āfrikas cūku mēri.

 Ārkārtējā situācija izsludināta arī Rēzeknes, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas un Kārsavas novados, kā arī Preiļu novada Pelēču, Preiļu un Aizkalnes pagastos un Riebiņu novada Riebiņu, Rušonas un Silajāņu pagastos.

 Līdz šim ārkārtējā situācija bija izsludināta Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubanas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastos, Aglonas novadā, Ciblas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, kā arī Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastos un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastos.

Ieviešot ārkārtējo situāciju, Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), kas ir atbildīgā institūcija par darbību koordināciju ārkārtējās situācijas laikā, ir tiesības iekļūt privātā īpašumā visu nepieciešamo Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumu īstenošanai.

Šajos pasākumos PVD var iesaistīt arī Valsts policiju, Valsts meža dienestu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts vides dienestu un attiecīgo novadu pašvaldības.

Savukārt medniekiem ārkārtējās situācijas laikā ir pienākums par katru nomedīto mežacūku informēt Valsts meža dienestu un nodot medījumu PVD vai tās liemeni uzglabāt līdz laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanai, kā arī informēt PVD par katru nobeigušos mežacūku.

Valdības rīkojumā noteikts, ka PVD par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, veicamajiem Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumiem un ierobežojumiem ārkārtējās situācijas teritorijās laikus jāinformē pašvaldības iestādes un iedzīvotāji.

Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumi tiks segti no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Āfrikas cūku mēris ir vīrusu izraisīta, ļoti lipīga, bīstama un neārstējama infekcijas slimība, kas skar cūku dzimtas dzīvniekus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde